VL Wonen
Wonen in een appartement

Heggenschaar – Tips & Tricks

VL wonen

Dingen die je moet weten over heggen snoeien

De makkelijkste en mooiste manier om een heg te snoeien is met het juiste gereedschap. Heggenscharen zijn klassieke werktuigen voor tuiniers en amateurs. Er zijn mechanische en gemotoriseerde modellen, die sterk in vormgeving verschillen. Meer algemene tips voor tuiniers vind je hier.

Mechanische producten doen denken aan gewone huishoudscharen. Een elektrische heggenschaar, daarentegen, wordt door elektriciteit aangedreven en is voorzien van een messenbalk. De geslepen messen bewegen automatisch, en daarom is het werken met deze apparaten minder inspannend dan met mechanische versies.

Opdat hun gewicht geen vermoeiend effect op de armen heeft, zijn er krachtige elektrische heggenscharen in een bijzonder lichte uitvoering. IKRA heeft bijvoorbeeld de Ultralight heggenschaar ontwikkeld. Met een totaal gewicht van slechts 1.9 kilo is dit de lichtste elektrische heggenschaar ter wereld (met 2-hands veiligheidsschakelaar).

Het hanteren van de producten is gemakkelijk, maar omdat de schaar zelf geen onderscheid kan maken tussen vingers of takken, moet je beslist bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

Om het risico op verwondingen zo klein mogelijk te maken

Draag beschermende kleding:

De messen van de apparaten hebben een grote snijkracht en moeten nooit onderschat worden. Om de kans op ongelukken door snijwonden zo klein mogelijk te maken, moeten de gebruikers beschermende kleding dragen. Dit omvat:

  • nauwsluitende handschoenen (beschermende handschoenen)
  • antislip veiligheidsschoenen – zorgen voor een stevige voetafdruk en beschermen de voeten
  • bij het knippen van heggen worden takken en bladeren afgezaagd en kunnen door de lucht vliegen – een veiligheidsbril of gelaatsschermen zijn aan te bevelen om de ogen te beschermen
  • oorbescherming
  • Bij het werken boven het hoofd met een telescopische heggenschaar is het ook aan te raden een veiligheidshelm te dragen.
  • Losse kleding of lange juwelen mogen niet in de buurt van heggenscharen gedragen worden, want ze kunnen in het mes verstrikt raken. Lang haar moet ook opgebonden worden als met de apparatuur gewerkt wordt.

Waar moet op gelet worden bij het knippen van heggen?

Hier zijn enkele belangrijke veiligheidsinstructies en tips in een oogopslag:

Bescherm je werkuitrusting tegen regen en vocht:

Of het nu gaat om elektrische heggenscharen of heggenscharen met oplaadbare batterijen – het zijn allebei elektronische gereedschappen die tegen regen en nattigheid beschermd moeten worden. Want als er water in de gereedschappen komt, neemt het gevaar van elektrische schokken toe. Verlengsnoeren moeten ook geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Ook als het niet geregend heeft, kan de grond vochtig zijn door bijvoorbeeld ochtenddauw. Daarom moet je de kabels van je elektrische heggenschaar en ook het verlengsnoer vóór gebruik op schuren controleren, want vocht kan daar binnendringen en kortsluiting veroorzaken.

Bedien je heggenschaar alleen met beide handen:

Als je je beschermende kleding hebt aangetrokken, is het tijd voor het echte werk. Door de voorgeschreven tweehandige bediening kunnen je handen niet in de lopende maaibalken komen.

Grijp nooit in lopende snijmessen:

Als het snijblad een heg raakt, kunnen afgehakte takken of bladeren erin verstrikt raken. Toch mag je nooit in het blad grijpen. Opgesloten materiaal mag alleen verwijderd worden als het toestel uitgeschakeld is. Ook mag je in geen geval takken of bladeren vasthouden die je wilt afknippen.

Draag de schaar altijd aan het handvat:

Als je de heggenschaar van plaats van gebruik naar plaats van gebruik of naar de opslagplaats wilt vervoeren, draag hem dan altijd aan de handgreep. Raak de scherpe snijmessen nooit aan, ook niet als ze uitgeschakeld zijn. Idealiter dek je ze tijdens het vervoer af met de beschermende koker.

Knip alleen op klaarlichte dag:

Zelfs als je laat klaar bent met werken, moet je je heggen niet in het donker knippen. Als het licht te slecht is, kun je geen bladeren en takken zien die in het snijblad gevangen zitten. En ook “een heg recht knippen” wordt enorm moeilijk. Het risico op verwondingen is natuurlijk ook veel groter in het donker dan bij daglicht.

Overbelast de heggenschaar niet:

Hoe dikker de takken, hoe harder de heggenschaar moet werken. Als een tak te dik is, kan de motor overbelast worden.

Overdrijf het niet:

Als je armen zwaarder en zwaarder worden, neem dan een pauze. Dankzij vernieuwende ontwikkelingen zijn de heggenscharen van vandaag (bv. Ultralight heggenscharen) lichter dan ooit, maar je armen kunnen na een tijdje nog steeds moe worden. Neem dan gewoon een korte pauze en ga daarna verder met het werk.

Let op de aanlooptijd van het mes:

Als je een elektrische heggenschaar uitschakelt, blijft het snijblad nog even doordraaien. Wacht op dit moment voor je het neerlegt.

Werk alleen:

Ook al willen je kinderen of andere mensen helpen – ze hebben niets te zoeken in de buurt van het werk vanwege het grote risico op verwondingen. Dartelende kinderen mogen daarom beslist niet in de buurt zijn als de heg geknipt wordt. Ze moeten zich concentreren terwijl ze snijden en kunnen de kinderen niet tegelijk in de gaten houden en toezicht houden.

Niet knippen in sterke zon of hitte:

Door de heg te knippen “verwond” je de heg. De gesnoeide delen van de heg worden nu blootgesteld aan de sterke hitte en de brandende zon. Je kunt een “zonnebrand” krijgen. De snee geneest misschien niet goed en de heg kan verwelken en bruin worden. Dit ziet er onaantrekkelijk uit. Voor jou als amateurtuinier is een bewolkte hemel of een iets koelere dag ook veel aangenamer. Vermijd ook de middagzon. De concentratie is veel lager in de hitte en hete zon. Als je niet geconcentreerd bent, kan de kans op verwondingen toenemen.

Let goed op de kabel:

Als je een elektrische heggenschaar gebruikt, moet je de kabel altijd in de gaten houden om te voorkomen dat je hem met de messen doorsnijdt en zo een elektrische schok krijgt – gebruik bijvoorbeeld de IKRA trekontlasting van de kabel op het apparaat om de veiligheid te vergroten.

Maak de heggenschaar schoon na het werk:

Bij het werken met de beste accu heggenschaar slaan o.a. plantenresten, zoals plantensap, neer op de schaarbladen. Gebruik hiervoor alleen geschikte verzorgingsproducten. Na de reiniging zijn verzorgende oliën en verzorgingssprays geschikt voor verdere behandeling. Zorg ervoor dat je de messen goed schoonmaakt en verzorgt, zodat ze bijzonder duurzaam en klaar voor gebruik blijven gedurende lange tijd. Overigens: de beschermende koker beschermt niet alleen tegen verwondingen, hij beschermt het mes ook tegen stof en puin. Bescherm de messen dus altijd als je ze opbergt met de messenbeschermer.

Dek snijbladen af om ze te bewaren:

Als een heggenschaar uitgeschakeld is, is hij niet minder scherp. Daarom moet je de messen altijd afdekken als je ze opbergt, of, in het beste geval, afdekken met een beschermende koker.