Gezonde voeding kan toch echt wel beter smaken dan je misschien wel denkt.

Ik denk dat vrijwel iedereen gezonder wil eten, maar er zijn een aantal dingen die altijd in de weg lijken te staan. Een van de grootste problemen voor mensen, vooral degenen die over het algemeen ongezond eten, is dat gezonder voedsel doorgaans niet zo goed smaakt als het voedsel dat ze gewend zijn te eten. Ik kan het aantal keren dat ik mensen gezond voedsel heb horen proberen niet tellen en dingen zeggen als: “Dit smaakt naar zaagsel” of “Ik kan net zo goed karton eten”. Dit is duidelijk problematisch, want als je niet tegen de smaak van gezond voedsel kunt, ga je waarschijnlijk door met het eten van ongezond voedsel.

Vaak denk we dat gezonde voeding saai en onsmakelijk is, maar is dat ook echt zo?

Ten eerste wil ik zeggen dat gezond voedsel weliswaar het stereotype heeft dat het saai is of slecht smaakt, maar dat het in de loop der jaren een lange weg heeft afgelegd vanuit het oogpunt van de smaak. Ook kunnen veel kruiden en specerijen worden toegevoegd aan gezond voedsel om meer smaak toe te voegen zonder ze ongezonder te maken, dus er zijn zeker opties. Aan de andere kant houden sommige mensen nog steeds niet van de smaak van deze voedingsmiddelen of hebben ze niet de tijd of willen ze de moeite nemen om zelf kruiden/kruiden te mengen of maaltijden te koken om het voedsel beter te laten smaken. Als dit voor u het geval is, hoeft u zich geen zorgen te maken, want er is een gemakkelijke manier om gezond voedsel beter te laten smaken, vooral als u momenteel veel voedsel met een hoog vet- en suikergehalte eet.

Stel als eerst je verwachtingen bij en creeer een reeel beeld over hoe de voeding moet smaken

Voordat u verder gaat, moet ik ervoor zorgen dat u uw verwachtingen niet te hoog inschat. Als je van chocolade houdt, is het niet realistisch om te denken dat natuurlijk gezond voedsel net zo goed zal smaken als chocolade, maar ze zullen waarschijnlijk aanzienlijk beter smaken dan ze nu doen. Het kan zelfs zo zijn dat ze uiteindelijk beter smaken dan u ooit dacht dat ze zouden kunnen. Als u serieus bent over het verbeteren van uw voeding en u wilt dat gezond voedsel beter smaakt, dan moet u gewoon meer gezond voedsel eten en bezuinigen op vet en suiker, vooral geraffineerde suikers zoals sacharose (basiswit/tafelsuiker).

Hoe werkt smaak dan eigenlijk en waarom beinvloed gezondheid je smaak?

Ik weet dat dat waarschijnlijk niet het advies was dat je wilde horen, maar verdraag het met mij. Wanneer gezond voedsel “slecht smaakt” of “geen smaak heeft”, gaat het vaak niet om het voedsel zelf, maar om je smaakpapillen. Wanneer je veel suiker en vet voedsel eet, raken je smaakpapillen gewend aan het hoge niveau van zoetheid/rijkdom, wat eigenlijk de manier verandert waarop je minder smaakvol of ongezoet voedsel proeft. Het resultaat is dat gezond en natuurlijk voedsel over het algemeen slechter smaakt dan het zou moeten.

Ik denk dat u al enige ervaring heeft met de overgang van een rijker smaakvoller voedsel naar een “minder smaakvolle” versie van hetzelfde voedsel. In de loop der jaren zijn veel mensen overgestapt van volle melk naar 2% of vetvrije melk, gewone soda naar dieet soda, gebakken kip naar gebakken kip, etc. Er zijn veel verschillende situaties waarin mensen stoppen met het eten van ongezond voedsel en dit vervangen door iets dat op zijn minst wat gezonder is.

Hoe zet je de verandering door en hoe ga je er mee om?

Aan het begin van dit soort veranderingen zal het nieuwe voedsel (met minder vet en/of suiker) waarschijnlijk slechter smaken dan het oude voedsel. Als mensen bijvoorbeeld voor het eerst overstappen van vetrijke naar magere melk, zeggen ze meestal dat de minder vette melk minder smaak heeft of naar water smaakt. Echter, na het drinken van de minder vette melk voor een tijdje, zullen je smaakpapillen veranderen en zal het gaan smaken zoals de meer vette melk eerder deed. Op dit punt, als u de hogere vette melk opnieuw probeert, kunt u denken dat het rijk of vet zal smaken en kunt u zelfs de voorkeur geven aan de smaak van de lagere vette melk.

Dit soort verandering in de manier waarop voedingsmiddelen smaken gebeurt niet alleen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet of suiker, zoals volle melk en soda, maar het gebeurt ook met voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten, zoals rijst, pasta, brood en ontbijtgranen. Veel mensen eten meer geraffineerde koolhydraten, zoals witte rijst, witte pasta, of niet-volkoren granen (meestal met toegevoegde suiker), maar het zou gezonder zijn om bruine rijst, volkoren brood/pasta, en volkoren granen met minimale suikers te eten.

Smaakvol koken met nieuwe middelen waardoor de smaak behouden blijft

Vaak is de. vraag hoe dat we de smaak kunnen behouden bij lekker eten. Er zijn vershchillende manieren hoe dat we dat kunnen doen. Zo kan je dezelfde producten komen maar bijvoorbeeld vet arme varianten. Daarnaast gaat het om de kruides die toegevoegd worden die veel met de smaak doen. Ondanks dat het gezond moet zijn wil dit niet zeggen dat er geen kruiden gebruikt mogen worden. Dit zijn namelijk vaak al vetarme smaakmakers. Daarnaast kan je het volgende doen;

  • Kook de groentes waardoor de vitamines behouden blijven
  • Snelkookpannen zorgen voor minder verbranding van de vitamines
  • Werk met vetarme varianten 
  • Frituren mag maar doe dit in een airfryer

Over het laatste punt gaan we meer informatie geven. Dit heeft te maken met het feit dat je zo alsnog lekker kan eten en eten wat je gewend bent. Alleen gebruik je minder vetten. Daarom is dit zeker een aanrader om te kopen. Ook heeft is er een specifieke variant; de gf250hl die zorgt voor filtering van de vetten in het eten!

Hoe gebruik je deze onderdelen en zet je nog een stap verder in t proces?

Tot nu toe heb ik alleen gesproken over de manier waarop smaken veranderen als je stopt met het eten van een voedsel en het vervangt door een vergelijkbare gezondere voeding, maar deze veranderingen vinden ook plaats op een meer algemeen niveau. In principe geldt dat hoe meer je voedsel eet dat rijk is aan bewerkte vetten en koolhydraten, hoe slechter het natuurlijke gezonde voedsel voor je zal smaken. Als je in staat bent om je totale inname van ongezonde vetten en suikers te verminderen, zul je merken dat veel andere gezonde voedingsmiddelen waarvan je dacht dat ze saai waren eigenlijk wel een behoorlijke hoeveelheid smaak hebben.

https://www.ny400.nl/product/inventum-gf250hl-aanbieding/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten