Eikenhout: betrouwbare kracht en duurzaamheid

VL wonen

Eikenhout is bijna iconisch in de natuur. Het is gebruikelijk deze bomen te herkennen in natuurlijke en door de mens gemaakte landschappen. Herkenbaar aan de kenmerkende eikels die in overvloed groeien, staat eikenhout bekend als een stevig, sterk en duurzaam hardhout. Als het om eikenhouten meubels gaat, is het uiterlijk meestal de eerste factor bij het overwegen van een nieuwe aankoop. Maar je wilt er ook altijd zeker van zijn dat je kwaliteitsmeubelen vindt die lang meegaan. Eiken meubelen voldoen op beide punten. Zijn duurzaamheid en schoonheid maken het een ideaal materiaal voor het maken van superieure meubels met echte waarde.

Wat betekent spinthout en kernhout?

Elke boom heeft spinthout en kernhout, en hoe en wanneer het geoogst wordt kan een belangrijke factor zijn in het eindprodukt. Spinthout is het hout dat dichter bij de schors van de boom wordt gevonden, en kernhout wordt dichter bij het centrum van de boom gevonden. Er kunnen wisselende verschillen zijn in de houtnerf en de kleur, afhankelijk van of het van spinthout of kernhout geoogst wordt. Zo is eikenhout typisch lichter, en bijna wit, bij het spinthout, terwijl het dichter bij het kernhout een roodachtig bruine tint heeft.

Waarom geven houtbewerkers de voorkeur aan eikenhout?

Als je aan het winkelen bent voor meubels, kom je vast en zeker stukken tegen die van eikenhout gemaakt zijn. Dat komt omdat houtbewerkers, ontwerpers en fabrikanten dit materiaal graag gebruiken vanwege zijn overvloed, zijn duurzaamheid, en zijn schoonheid. Het is van nature bestand tegen schimmelaanvallen en is een zeer dicht materiaal, dat aan zijn buitengewone stevigheid bijdraagt.

Wat is het verschil tussen verschillende eikensoorten?

Er zijn ongeveer 600 soorten eiken. Wit, Engels, en Rood Eiken zijn een paar veel voorkomende soorten die gebruikt worden om meubels van te maken. Net als bij elk ander hout kunnen de kleur, de nerf en de textuur van boom tot boom of van ledemaat tot ledemaat verschillen. Witte eik is meestal licht tot middenbruin. Engels eiken kan soms een uniek vlekkenpatroon vertonen. Rode eik heeft soms een meer olijfkleurig uiterlijk. Deze verschillen maken dit product zo bijzonder.

Wat zijn enkele opvallende kenmerken van eikenhout?

De veelzijdigheid van eikenhout is misschien wel zijn meest kenmerkende eigenschap. Omdat er zo veel soorten van dit populaire hout zijn, kan het uiterlijk sterk variëren. Een aspect dat eikenhout kan onderscheiden zijn de stralen die door de houtnerf lopen. Deze donkere lijnen kunnen de soort eikenhout aanduiden en ook een mooi patroon vormen dat het onderscheidt van andere meubels.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten