Een airco in huis

VL wonen

Een airco in huis

Een airco of airconditioning is een slimme manier om het klimaat in uw woning te regelen. Een airconditioning maakt geen koude lucht maar eigenlijk koelt hij de lucht af door verdamping, hierdoor wordt er warmte uit de lucht onttrokken. Het principe van een airconditioning werkt door een koelvloeistof van de condensor naar de verdamper te pompen en weer terug. Het is een gesloten systeem dat continu de koelvloeistof rondpompt. Tegenwoordig zijn de meeste airconditionings zijn gebaseerd op de werking van een warmtepomp, hiermee kun je verwarmen, koelen, ventileren en ontvochtigen.

Verkoeling op warme dagen

De huizen worden steeds beter geïsoleerd en dat scheelt in energiekosten maar op warme zomerse dagen zorgt het er ook voor dat de warmte, als deze eenmaal binnen is, in de nacht lastiger de woning verlaat. Hierdoor kan het in uw woning onaangenaam warm worden. Voor deze situaties is een airconditioning, die uw woning verkoelt, erg prettig. U heeft geen zweterige, plakkerige, slapeloze nachten meer waardoor u overdag een stuk fitter en productiever zult zijn.

Geeft warmte in de winter

Voor de meeste mensen is het wel bekend dat met behulp van een airconditioning uw woning gekoeld kan worden. Maar dat u met een airconditioning ook uw woning kunt verwarmen is bij minder mensen bekend. Als u kiest voor een airconditioning gebaseerd op een warmtepomp dan kan de warmte uit de buitenlucht worden onttrokken en daarmee warme lucht uw woning in worden geblazen. De werking is hiermee net andersom als wanneer de airconditioning gebruikt wordt voor koelen. Meestal is het verwarmen van een woning met een airconditioning zelfs goedkoper dan met behulp van een cv-ketel. U kunt met een airconditioning veel gerichter en sneller één ruimte verwarmen. De cv-ketel verwarmt door gas te verstoken en de airconditioning is elektrisch. De kosten voor gas stijgen harder dan de kosten voor elektra waardoor uw voordeel is de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter wordt.

Reinigt de lucht

De lucht die door de airconditioning uw woning in wordt geblazen wordt eerst door een filter gereinigd. Hierdoor wordt uw luchtkwaliteit in de woning ook nog eens verbeterd. Door uw woning te gebruiken neemt de hoeveelheid vocht in uw woning toe. Dit kan komen door te koken of de was te drogen maar ook gewoon door te ademen. Een toename van vocht in uw woning zorgt voor een ongezonde luchtkwaliteit. Een airconditioning kan de lucht ontvochtigen en daarmee dus gezonder maken.

Onderhoud van uw airconditioning

Om zo lang mogelijk van uw airconditioning te kunnen genieten zal deze periodiek onderhouden moeten worden. Zonder onderhoud kunnen storingen gaan ontstaan en zal het systeem door vervuiling meer energie gaan verbruiken. Deels kunt u zelf onderhoud uitvoeren zoals het schoonmaken en houden van de airconditioning. Het reinigen van de filters is een onderdeel wat heel goed aan het eind van de zomer, als de airconditioning veel heeft gedraaid, door u zelf kan worden uitgevoerd. Een periodieke onderhoudsbeurt door een expert zoals Kouveld-airconditioning, is aan te raden. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt zal de binnen en buitenunit gereinigd worden, zal er een koeltechnische controle plaatsvinden en zullen kleine reparaties uit gevoerd worden als dat nodig mocht zijn.

https://www.kouveld-airconditioning.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten