Duurzaamheid! Wil je duurzaam leven?

Als je aan duurzaamheid denkt, dan denken veel mensen aan zonnepanelen. Maar ook een warmtepomp heeft er alles mee te maken. Steeds meer woningen worden voorzien van een warmtepomp, dit is dan voor de verwarming van de woningen en voor de productie van warm water. 

Warmtepomp en het rendement

Voordat mensen zomaar voor een warmtepomp kiezen, is het goed om na te gaan wat het rendement is. Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst zal de pomp in een gesloten circuit koelvloeistof rond pompen. De pomp maakt dan gebruik van elektriciteit of van gas. Hoeveel rendement de pomp aflevert hangt van een aantal factoren af.  

Wat voor warmtepompen zijn er? 

Vaak wordt warmte uit de grond gehaald, dit noemen ze ook wel geothermische warmtepompen. Daarvoor bestaan er dan weer twee systemen:

  • Horizontale warmtepomp, hierbij warmt de zon de aarde op en die energie kun je dan weer terug winnen als je een leidingnet plaatst van 70 cm onder de grond.
  • Verticale warmtepomp, dan leg je de leidingen verticaal in de grond, de diepte is dan maximaal 50 tot 150 meter. Hierbij is de temperatuur op die diepte ook hoger. De warmte komt dan van de zonnestraling, en uit het grondwater van ons oppervlaktewater. Vaak wordt er voor een verticale pomp gekozen wanneer dat woningen niet genoeg ruimte hebben voor een horizontale plaatsing van de leidingen. 

Nog meer tips voor een duurzaam leven

Duurzaam leven hoe pakken we dat aan? Om te beginnen kun je denken aan de bekende zonne-energie. Dit is een overstap die al veel mensen gemaakt hebben en die jij wellicht ook kunt maken, bijv. door zonnepanelen op je dak of schuur te laten plaatsen. Maar er is nog meer wat mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld het gebruik van olie en benzine verminderen, en bijv. vaker de fiets pakken. Zet ook eens wat vaker de verwarming een uur eerder terug voordat je naar bed gaat, trek een extra warme trui aan. Het zijn maar een paar kleine dingen, maar die zullen wel zorgen voor de nodige besparingen voor jouw portemonnee. Maar het is ook beter voor het milieu. 

Verspillen kan stoppen!

Afval is er overal genoeg te vinden, het moet ook weer vernietigd worden en dat kost dan ook weer veel energie. Denk daar goed aan als je bijv. iets koopt, is het onnodig verpakt? Vaak vind je bijv. bij online bestellingen erg veel plastic en dat is niet nodig. Dit is bijv. onnodige verspilling, maar dat geldt ook voor verpakkingen in de winkel. Vaak is een grootverpakking kopen beter, het kost vaak ook minder en er is minder verpakkingsmateriaal nodig.  

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten