VL Wonen
Wonen in een appartement

Doorslaand of opstijgend vocht in huis? Laat er snel wat aan doen!

Je merkt dat jouw huis last heeft van vochtproblemen? Vaak zijn er meerdere oorzaken die dit veroorzaken. De meest voorkomende vochtproblemen ontstaan door doorslaand vocht en opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd. Deze verschillende soorten vochtproblemen vergen ieder een eigen aanpak om het op te lossen. Wat veroorzaakt vocht in huis? En wat kun je er tegen doen?

Doorslaand vocht

We leven in een vochtig landje met flink wat regendagen. Muren, of beter gezegd, spouwmuren hebben een beschermende werking om slagregen tegen te gaan. De regen bereikt de buitenmuur en de spouw (ruimte tussen de buiten- en binnenmuur) zorgt er voor dat de regen niet de binnenmuur bereikt. Hierdoor blijft het relatief droog in huis. Bovendien zorgen spouwmuren dat kou buiten blijft en de warmte binnen.

Wanneer de buitenmuren beschadigd raken en o.a. kieren en gaten vertonen, komt er meer vocht de spouwmuur binnen dan gewenst. Als gevolg bereikt het vocht de binnenmuur en ontstaan er vocht- en schimmelplekken. Als de buitenmuur of gevel niet wordt gerepareerd wordt dit een permanent probleem. Soms zijn buitenmuren poreus en is reparatie een omvangrijke klus. De muurelementen van Schrijver Systeem bieden dan een goedkoop en minstens zo’n effectieve oplossing.

Opstijgend vocht

Zodra het waterpeil continue te hoog is, blijft de fundering van de woning vochtig. De fundering komt als het ware ‘onder water’ te staan. Deze situatie zorgt ervoor dat fundering, vloeren en muren het vocht absorberen met als gevolg: vochtige muren. Opstijgend vocht vertaalt zich naar zichtbare vochtplekken aan de onderkant van de muur. Is dit structureel, dan zullen de muren uiteindelijk ook schimmels vertonen en trekt het ongedierte aan. Dit is niet alleen schadelijk voor de woning en interieur, maar ook voor de gezondheid. Heb je last van optrekkend vocht, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te verhelpen.

Vocht door isolatieproblemen

Tegenwoordig hebben alle woningen spouwmuren. Dit zijn twee evenwijdige muren: een buiten- en een binnenmuren. Vaak worden oudere woningen alsnog voorzien van spouwmuurisolatie om extra stookkosten tegen te gaan en de woning van een beter en gezonder leefklimaat te voorzien. Dit proces heet na-isolatie. Er wordt vulling in de spouw gebracht en vult de muur van boven tot onder op. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, want bij verkeerde na-isolatie ontstaan er koudebruggen wat het vocht van buiten alsnog naar binnen brengt. Dan heeft uiteindelijk na-isoleren geen zin. Mocht dit toch het geval zijn, bestaan er twee oplossingen: de oude vulling laten verwijderen en opnieuw de muur laten isoleren. Of je kiest voor muurelementen van Schrijver Systeem. Een voordelige oplossing met misschien nog wel een beter resultaat. Sowieso zijn de kosten stukken lager.

 

Schrijver Systeem lost vochtproblemen permanent op

Vertoont uw woning een van deze soorten vochtproblemen? Het Schrijver Systeem is een slimme oplossing om dit permanent op te lossen. Met in de buitenmuur aangebrachte prefab-elementen wordt overtollig vocht afgevoerd. Voor altijd! De werking is voor 100% gebaseerd op natuurlijke luchtstromingen. Reken definitief af met vochtproblemen in huis en neem contact op met Schrijver Systeem®.

 

https://schrijversysteem.nl/

Gerelateerde artikelen

Zo maak je je zwembad klaar voor de winter

Tips voor het kiezen van de juiste dakbedekking Amsterdam

3 tips om jouw woonkamer een boost te geven!

Een gevelreiniging van Metselbedrijf Bakker is meer dan een standaard

TOTAALRENOVATIE: WAT HOUDT DAT IN?

Woonkamer make-over met stijlvolle Arabische decoratie mijn ervaringen