Dilemma: je huis verkopen of verhuren

VL wonen

Wanneer je een nieuwe woning hebt, zal je vroeg of laat jezelf de vraag moeten stellen wat te doen met je oude huis. Wil je het huis in bezit houden en beschikbaar maken voor verhuur? Of ga je de woning toch verkopen? Beide opties brengen weer andere aspecten met zich mee waar rekening mee zal moeten worden gehouden. 

Je huis verhuren 

Je huis verhuren kan een aardig lucratieve verdienste zijn. Maar, er komt natuurlijk wel erg veel kijken bij het zijn van een huurbaas. Heb je bijvoorbeeld geld achter de hand om eventuele reparaties en onderhoud mee te bekostigen? Als verhuurder heb je een aardig breed scala aan verantwoordelijkheden die in veel gevallen ook wat vragen van je tijd en financiën. Daarnaast moet je je goed afvragen of het daadwerkelijk meer geld oplevert om te verhuren. In de huidige markt zijn de huizenprijzen historisch hoog en in dit geval kan het dus zo zijn dat het voordeliger is om je huis gewoon op de markt te zetten. Als je toch echt besluit om te gaan verhuren, dan moet je dus kijken of je genoeg huur mag vragen om alle kosten te dekken. Voor bepaalde verhuurvormen zijn namelijk maximale huurbedragen vastgesteld, op basis van een aantal factoren zoals oppervlak en indeling etc 

Welke huurders 

Het is natuurlijk fijn om goede huurders te hebben. Mensen die het huis goed onderhouden, geen onnodige kosten maken en op tijd betalen. Toch heb je het niet altijd voor het kiezen of kan je voor het aangaan van het contract niet perfect inschatten of de huurders wel daadwerkelijk aan je eisen voldoen. Hier moet je natuurlijk rekening mee houden. Wil je je huis voor een kortere periode verhuren, dan kan je het verhuren aan expats overwegen. Mocht de huurder dan minder geschikt zijn, dan heb je altijd nog de geruststelling dat het contract tijdelijk is. Expats komen immers voor een vooraf vastgestelde periode. 

Je huis verkopen 

De andere optie is natuurlijk het verkopen van je huis. Dit kan, gezien de huidige markt, een hele voordelige optie zijn. Houdt hiervoor wel goed de bewegingen van de markt in de gaten, want de huizenmarkt is over het algemeen een vrij bewegelijke. Ben jij benieuwd hoeveel jouw huis waard is? Bereken de woningwaarde makkelijk met een online tool. Ook zal je van tevoren natuurlijk een aantal zaken moeten regelen. Ruim het huis op, maak foto’s en laat weten dat je je huis verkoopt. Lees je in en zorg dat je op de hoogte bent van alle huidige zaken omtrent de verkoop van huizen. Zo kom je nooit bedrogen uit. Wanneer je dit allemaal wat veel lijkt of wanneer je simpelweg de tijd er niet voor hebt, kan natuurlijk ook altijd overwegen om een groot deel uit te besteden aan experts. Dat is niet onverstandig, want naast dat het je een hoop stress en geregel bespaart, kan je ook met enige zekerheid vaststellen dat alles ook echt goed geregeld wordt.  

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten