VL Wonen
Huisdieren

De labradoodle als huisdier

Labradoodles waren oorspronkelijk een kruising tussen de Labrador Retriever en de Standaard Poedel, nu zijn ze een eigen ras! Deze honden zijn sociaal, vriendelijk, niet-agressief en extreem intuïtief. Door hun intelligentie en hoge trainingsvermogen zijn ze geschikt als blindengeleidehonden, therapiehonden en andere soorten van hulphonden. 

Labradoodles zijn niet alleen slim, maar hebben ook een heel prettig temperament. Sommige mensen zien het als een voordeel dat ze bij een worp weinig puppy’s krijgen. Daar staat tegenover dat ze vanwege hun soms dubbele verharende vacht een matige hoeveelheid verzorging vereisen en hun hoge intelligentie maakt dat ze soms respectloos lijken. Op Labradoodle Wereld kan je hier verder over lezen.

Labradoodles zijn zoet als taart

Hoe dan ook, elke Labradoodle is zoet als taart. Laat je echter niet misleiden door de zoete eigenschappen van dit ras: deze intelligente dieren zijn bijzonder trainbaar en enthousiast om te je te behagen. Labradoodles staan ook bekend als reddings-, zoek- en geleidehonden. Het is een genot om een Labradoodle te bezitten. Om het meeste uit zijn intelligentie en atletisch vermogen te halen, wordt het aanbevolen om hen deel te laten nemen aan een vorm van beweging zoals behendigheidsoefeningen. Labradoodles blinken ook uit in watersport vanwege de eigenschappen die ze van hun voorouders hebben geërfd.

Leven met Labradoodles is een aparte ervaring

De Labradoodle kan een onstuimige en vrolijke hond zijn. Zijn adolescentie kan vermoeiend zijn en veel energie kosten, met vernielzucht als hij zich verveelt, hoewel dat eigenlijk niet veel anders dan bij andere honden als ze zich vervelen. De Labradoodle is een geweldige gezinshond als hij goed is getraind. Vanwege zijn uitbundigheid is het wel raadzaam om hem onder toezicht te houden als hij bezig is jonge kinderen. Heb je een Labradoodle, dan moet je bereid zijn een paar wandelingen per dag met hem te maken en spelletjes te spelen, maar daar krijg je ook heel veel plezier voor terug.

Wat je zeker moet weten over de Labradoodle

De Labradoodle wordt steeds populairder, dat staat buiten kijf. In feite heeft de Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro de Schotse Terriër op het Monopoly-bord vervangen door de Labradoodle. Naarmate de populariteit van een hybride ras groeit, des te belangrijker is het om fokkers goed te controleren bij de aankoop van een pup. Het adopteren van een Labradoodle is ook een geweldige manier om er een te bezitten, maar zorg ervoor dat je zijn temperament onder controle houdt. Slecht fokken kan namelijk ongezonde en onstabiele honden opleveren.

De beste voeding voor Labradoodles

Omdat kortharige Labradoodles nogal hebzuchtig kunnen zijn en de neiging hebben om overgewicht aan te kweken, is het goed om de dagelijkse porties van je harige viervoeter vanaf zijn puppy-periode te controleren. Probeer je Labradoodle niet alleen positief te versterken met lekkers, maar ook met liefkozingen of spelletjes. Geef hem een kwaliteitsvoedsel rijk aan vlees en zonder granen. Het is handig om het voedsel te wegen totdat je de door de fabrikant aangegeven hoeveelheden uit het hoofd kent. Let wel: de gegevens van de fabrikant zijn slechts indicatief. Honden die veel bewegen of afvallen, hebben – de aanbevolen hoeveelheden ten spijt – meer nodig. Voeg ook de beloningssnacks toe aan het totale rantsoen. Verder moet je Labradoodle altijd vers water tot zijn beschikking hebben.

Gerelateerde artikelen

Weimaraner: geweldig lieve honden voor het gezin

Dit wil je weten over de Maltezer

Zo weet je als een Lhasa Apso een geschikte hond voor je is

Ben jij een geschikt baasje voor een Pomeriaan? Zo kom je erachter

Newfoundlander: dit moet je weten over deze harige vrined

Poedel: dit wil je weten over dit dier