De beste soorten haardhout voor je kachel

VL wonen

Zoals iedereen weet is hout een brandstof die wordt gebruikt om warmte en licht te creëren. Met de winter in aantocht, kopen steeds meer mensen haardhout voor hun houtkachel of open haard. Een authentiek vuur tijdens de winter draagt niet alleen bij aan de warmte, het is ook nog eens ontzettend bevorderlijk voor een knusse en gezellige sfeer in huis. Wie geniet er nou niet van een koude winterdag met een lekkere kop koffie of chocolademelk voor een open haard?

Niet veel mensen staan stil bij wat voor soort haardhout zij moeten gebruiken voor hun kachel of open haard. Veel mensen eindigen dan ook met vuur dat ontzettend veel knispert of rookt, wat naast niet plezierig ook nog eens ontzettend slecht voor het milieu kan zijn. Waar je dan op moet letten bij het aanschaffen en gebruiken van geschikt haardhout leggen we je in dit artikel dan ook uit.

Schoon en droog haardhout

Het meest belangrijke om rekening mee te houden tijdens het aanschaffen van geschikt haardhout is dat het schoon en droog moet zijn. Dit klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen gaan hier toch de mist in. Dit houdt namelijk in dat het hout bijvoorbeeld niet geverfd moet zijn. Het opbranden van hout dat gebruikt is in meubels is daarom geen goed idee. Schoon hout is hout dat niet bewerkt is. Dit houdt in dat het hout niet geverfd, geïmpregneerd of gebeitst moet zijn. Hierbij loop je naast een rokerig vuurtje namelijk ook nog het risico dat er schadelijke stoffen uit het hout vrijkomen.

Hiernaast is het ook belangrijk dat je haardhout droog is. Droog hout rookt een stuk minder. Als je zelf hout zou kappen zou dit inhouden dat je het een lange tijd op een droge, bedekte plek moet laten drogen voordat je het kan gebruiken voor je vuur. Als je dan toch besluit om niet-gedroogd hout te gebruiken heb je een groot risico op veel rook en vuur dat veel sist en knapt en daardoor een grotere kans op overspringende vonken. Naast dat dit dus ook nog eens gevaarlijker kan zijn, is de kans groot dat het vuur moeilijk aangaat of zelfs niet, omdat nat hout logischerwijs niet goed brand.

Het beste haardhout

De keuze voor het beste haardhout hangt deels af van je wensen en je kachel of open haard. In het algemeen zijn er hiernaast nog een paar soorten haardhout te onderscheiden die erg gewild zijn. Zo branden essenhout en eikenhout beide traag, wat ervoor zorgt dat je minder snel hout hoeft bij te leggen. Tenslotte is berkenhout extra schoon en geeft het veel warmte af. Voor meer informatie hierover kan je het best het internet of andere bronnen raadplegen. Met de bovenstaande tips kom jij warm en verantwoord de winter door!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten