VL Wonen
Huisdieren

Chow Chow: koninklijk uiterlijk en aristocratisch gedrag

De Chow Chow was een van de vele huisdieren van de Engelse koningin Victoria. Dit ras is gewaardeerd door royalty’s en aristocratie; met zijn koninklijk uiterlijk is het heel gemakkelijk in te zien waarom.

De Chow Chows staat bekend om hun grote liefde voor hun baasje en diens gezin. Het is een hondenras die een zeer goede verzorging nodig heeft, en een even toegewijde als geduldige eigenaar.

Wie echter op zoek is naar een speelse, vrolijke en aanhankelijke puppy, zou geen Chow Chow moeten kopen. Chow Chows denken vaak dat de wereld om hen draait. Ondeugend gedrag is niet ongewoon en ze kunnen behoorlijk agressief zijn als ze niet in het gareel worden gehouden.

Voeding en dieet van de Chow Chow

Chow Chow zijn middelgrote honden: het beoordelen van hun voedingsbehoeften is een delicate taak omdat er een risico is dat ze te weinig of te veel eten bij de maaltijden, gezien hun aanleg om aan te komen.

De rantsoenen moeten nauwkeurig worden berekend en het dieet moet gevarieerd maar tegelijkertijd evenwichtig zijn om ze in perfecte gezondheid te houden. Omdat ze kwetsbare gewrichten hebben, mogen Chow Chows hun ideale gewicht (tussen de 20 en 35 kilo) absoluut niet overschrijden.

Chow Chows hebben echter ook energie nodig en daarmee moet hun rantsoen alle voedingsstoffen bevatten die ze nodig hebben. Het ideaal zou zijn om altijd te kiezen voor premium brokjes, die voornamelijk dierlijke eiwitten bevatten en beter inspelen op de voedingsbehoeften van je hond. 

Vermijd producten van een lagere categorie: ze bevatten vaak veel vet, verzadigen niet en blijken op den duur schadelijk te zijn. De belangrijkste voedingsstof in het dieet van dit ras is calcium. Dit mineraal helpt bij de ondersteuning van een gezonde botgroei en -dichtheid. Een volwassen hond heeft 2-3 kopjes droge brokken per dag nodig, af en toe aangevuld met nat of rauw voer.

Zorgen voor een Chow Chow

Nieuwe eigenaren kunnen verbijsterd zijn door de aard van de Chow Chow, die zeker anders is dan de meeste honden. Verzorging is duur en training is moeilijk, net als het vinden van het juiste voer voor een hond met zo’n stevige bouw.

Ze staan ook nog eens bekend als kieskeurige eters. Toch zijn ze voor veel dierenliefhebbers een geweldig huisdier. Ze beschouwen hun meester als hun hele wereld en zullen niets en niemand anders als zodanig erkennen.

De Chow Chow is geen energieke hond, maar heeft toch matige dagelijkse beweging nodig om zich te kunnen vermaken. Chow Chows spelen graag met verschillende soorten speelgoed. Een bewegingssessie van ongeveer 30 minuten per dag is voldoende. Wandellessen, veldmissies en schuilplaatsen moeten onderdeel zijn van hun dagelijkse routine. Op Chow Chow Wereld kan je hier verder over lezen. 

De verzorging van een Chow Chow kost veel tijd en geld. Afhankelijk van de seizoenen kunnen hun exacte zorgbehoeften variëren. Het wordt aanbevolen om hun vacht ongeveer 30 minuten per dag te borstelen met een speciale kam om haarklitten los te maken. 

Leuke weetjes over Chow Chows

• Anderen honden lijken een ingebouwde glimlach te hebben, maar bij de Chows is het een frons. Dit onderstreept alleen maar hun serieuze en vaak arrogante karakter. 

• Behalve als bewaker en oorlogshond, werden witte Chow Chows ook als sledehonden ingezet in China.

• Nadat de Chow Chow in Engeland werd geïmporteerd, begon hij ook in andere delen van de wereld bekendheid en erkenning te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Vizsla: zeer alerte jachthond

Ontdek de geweldige Bull Terriër

De waarheid achter hondenvoer: Wat je moet weten

Rhodesian Ridgeback

Help mijn Yorkshire Terriër heeft een patella luxatie

Dit wil je weten over de Bordeaux Dog