Bouwtechnische keuring: zekerheid van een goede aankoop

VL wonen

Het lijkt misschien op het eerste oog een onnodige bijzaak, maar een bouwtechnische keuring laten uitvoeren over een woning is een enorme uitkomst. De huizenmarkt is erg competitief en een goed uitgevoerde bouwtechnische keuring laat jou weten of de vraagprijs het wel echt waard is, of dat het huis kopen misschien niet eens een slimme zet is.

Het nut van een bouwtechnische keuring

Het is een keuring die jij als koper of als verkoper kunt laten uitvoeren op een woning. Een expert zal de woning nauwkeurig onderzoeken om vast te stellen of de woning beschikt over tekortkomingen. Een bouwtechnische keuring kan jou een hoop geld schelen en jou beschermen van het maken van een hele foute aankoop. Aan de andere kant helpt het een verkoper om meer transparant over te komen op de kopers, waardoor een verkoop veel sneller kan worden afgehandeld. De voordelen wegen niet op tegen de prijs om eenmalig een bouwtechnische expert in te huren.

Wat is een bouwtechnische keuring

Deze keuring is een analyse die de staat van een woning vaststelt vóór dat de woning is gekocht. Een bouwtechnisch rapport omvat alle zaken die van belang zijn, denk bijvoorbeeld aan problemen in de muren, de kwaliteit van het dak, mogelijk vochtplekken. Deze keuring geeft niet alleen aan welke fouten er te vinden zijn in de woning, maar stelt ook een voorstel op wat vertelt hoe alle fouten kunnen worden gemaakt, zodat jij een idee hebt over hoeveel de reparatie gaat kosten. Dankzij dit overzicht kan jij niet alleen bepalen of de vraagprijs van de woning correct is, maar kan je ook uitrekenen of de woning, plus alle reparatiekosten, past in jouw budget.

Wat kost het om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren

De prijs om een bouwtechnische expert in te huren verschilt per bedrijf en organisatie. Als jij kiest om expert in te huren, kan je rekenen op een betaalbare prijs. Binnen het rapport wat je aanvraagt kan je aangeven hoe uitgebreid je het wilt hebben. Hoe meer zaken je wilt toevoegen, hoe meer het zal kosten en wanneer je een keuring wilt uitvoeren op een woning die groter is dan 500 m3 kan je ook rekenen op een verhoging in prijs. Desondanks zijn zulke keuringen over het algemeen altijd betaalbaar. Een woning kost al snel honderdduizenden euro’s, waardoor het inhuren van een specialist voor een keuring relatief een kleine prijs is. De keuring is uiteindelijk bedoeld om jou te beschermen tegen een foute aankoop.

Hoe lang duurt een bouwtechnische keuring?

Het uit laten voeren van een bouwkundig onderzoek, duurt over het algemeen tussen de één en drie uur. Normaliter laat je een bedrijf een paar dagen van tevoren weten dat jij wenst om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Nadat de keuring is uitgevoerd op locatie, duurt het een paar dagen totdat je het uiteindelijke rapport krijgt opgestuurd. Mochten er verontrustende problemen zijn opgedoken tijdens de keuring, kun je de experts deze problemen verder laten onderzoeken zodat je jouw beslissingen maakt met een zo accuraat mogelijk definitief oordeel.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten