Boren in hardhout

Elke houtboor heeft zijn eigenschappen

De juiste boor voor hardhout boren

Weten hoe je moet boren in hardhout zullen de meesten onder ons denken: ‘Gewoon met een houtboor toch?’ Klinkt logisch, maar toch zijn er verschillende houtboren verkrijgbaar met elk andere eigenschappen. Afhankelijk kiest men de boor naar hoe diep, hoe groot en het type gat dat geboord moet worden. Bovendien loopt men makkelijk het risico het hout te kloven of te beschadigen als je niet met de juist boor werkt. Om kleine gaatjes te boren in hout, gebruikt men spijkerboren. Dit zijn kleine houtboortjes, deze zijn perfect om geleide gaatjes te boren voor de schroeven, zodat het hout niet beschadigd bij het inschroeven ervan. Deze houtboren worden ook wel Brad-puntboren genoemd en lopen op tot 10 mm. De boren zijn herkenbaar aan de geleide punt, snijranden en afvoergeul.

Boor een perfecte gat met een slangenboor

Wanneer je gaat boren in hardhout moet je bepaalde zaken in acht nemen. Je kunt niet zomaar beginnen met de gewenste grootte te boren. Begin altijd met voorboren om verbranding van het hout te voorkomen. Bij het boren in hardhout werkt deze vorm als een vijzel op een gewone schacht. De functie van een slangenboor is die als elk andere boor, het creëren van een schoon gat. Toch gaat deze boor net even anders te werk dan een standaard houtboor. Terwijl de boor zich een weg naar binnen werkt, vijzelt deze het af te voeren hout naar buiten. Dit soort model boren produceren schonere en mooiere gaten dan gewone boren. Ze zijn ook goed te gebruiken in accuboormachines mits deze het koppel kunnen genereren die nodig is.

Gaten kun je op verschillende manieren boren.

Een slangenboor en azobe slangenboor lijken enorm op elkaar, toch zijn er wel duidelijke verschillen. Het verschil zit hem in het lossen van het hout bij het boren van een gat. De slangenboor en azobe slangenboor geven daardoor elk een ander eindresultaat en vereisen een net iets andere aanpak bij het boren. Deze boor vijzelt het overtollige materiaal naar buiten doordat de boor een kern heeft. De azobe boor daarentegen heeft geen kern en ziet eruit als een spiraal. Het overtollige boorafval zul je zelf moeten lossen door af en toe de boor terug te trekken, ze levert wel mooiere en strakkere gaten op.

https://borenkopen.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten