Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

Als je van plan bent een huis te kopen, dan moet je overdrachtsbelasting betalen. Maar wat is overdrachtsbelasting? Hoeveel moet je betalen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting. We leggen uit wat het is, hoe je het betaalt en waarvoor het wordt gebruik. Ook vertellen we over de verschillende regelingen die er zijn voor een overdrachtsbelasting. Lees snel verder!

Wat is het precies?

Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt als je een huis koopt. De overdrachtsbelasting wordt geheven door de overheid en komt ten goede aan de gemeente waar het huis staat. De overdrachtsbelasting is een percentage van de waarde van het huis. Dit percentage bedraagt in de meeste gevallen zo’n 2%. Je betaalt de overdrachtsbelasting aan de notaris of bijvoorbeeld de lokale makelaar Assendelft zodra je daar een huis op de kop tikt.

Hoe betaal je overdrachtsbelasting?

In de meeste gevallen betaal je overdrachtsbelasting aan de notaris. De notaris is degene die ervoor zorgt dat de overdracht van het huis soepel verloopt. Ook kun je dit regelen met de makelaar Amstelveen. Het is belangrijk om te weten dat je een overdrachtsbelasting niet altijd direct hoeft te betalen. Je kunt bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen met de notaris.

Waarvoor wordt het gebruikt?

De overdrachtsbelasting wordt gebruikt om de kosten te betalen die gemaakt worden bij de overdracht van een woning. De overheid bepaalt hoeveel geld er nodig is om deze kosten te dekken en daarom wordt overdrachtsbelasting geheven. In sommige gevallen kun je vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als je een starter bent of als je de overdracht van het huis regelt via een erfenis binnen de familie. 

Verschillende regelingen voor overdrachtsbelasting

Er zijn verschillende regelingen voor een overdrachtsbelasting. De meeste kopers moeten gewoon overdrachtsbelasting betalen, maar er zijn ook regelingen voor mensen die een huis kopen met een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Als je bijvoorbeeld een huis koopt en de overdracht regelt via erfenis, dan kun je ook vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. De overheid heeft hiervoor enkele voorwaarden opgesteld. Zo moet de overdracht van het huis via erfenis geschieden en mag je niet meer dan één woning in je bezit hebben.

Sinds 2021 zijn de regels veranderd en hoef je géén overdrachtsbelasting te betalen als je tussen de 18 en 35 jaar bent en je nooit eerder vrijstelling van overdrachtsbelasting hebt gehad. Heb je voor 2021 een huis gekocht waarvoor je wel overdrachtsbelasting hebt betaald en wil je nu een ander huis kopen? Dan kun je deze vrijstelling nog altijd gebruiken. Ben je ouder dan 35 en wil je een huis kopen? Dan betaal je 2%. Ga je een pand, winkel of vakantiewoning kopen? Dan betaal je 8%.

https://www.vlwonen.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-overdrachtsbelasting/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten