Aanbouw? Hier moet je aan denken

Overweeg je om een aanbouw te laten maken? Dan is dit een slimme manier om snel meer waarde aan je woning toe te voegen. Bovendien levert het je ook nog eens meer wooncomfort en woonoppervlakte op. Genoeg redenen dus om je woning uit te breiden. Toch is dit niet zomaar iets. Het is een flinke investering waar goed over nagedacht moet worden. Maar waar moet je allemaal aan denken? Welke dingen mag je zeker niet vergeten? Hieronder volgen de belangrijkste aandachtspunten voor en tijdens de verbouwing. 

Laat een constructieberekening uitvoeren 

Wanneer je een aanbouw laat plaatsen, zal je ook een groot deel van de constructie van de woning veranderen. Dit maakt dat je een vergunning aan moet vragen voordat de verbouwing überhaupt kan plaatsvinden. Het is hierbij vooral belangrijk dat er veilig gewerkt wordt. Zo mag de veiligheid van de bestaande constructie niet in geding komen. De aannemer zal dan ook vragen of je een constructieberekening kunt laten uitvoeren. Deze vraag je bijvoorbeeld aan via de Constructieshop. Met behulp van deze berekening kan de aannemer een plan van aanpak maken en wordt het ook eenvoudiger om een goedkeuring te krijgen voor de vergunning. 

Maak er een mooi geheel van 

Let goed op het materiaalgebruik tijdens het ontwerpen van de aanbouw. Het is belangrijk dat de stijl en het materiaalgebruik van de aanbouw past bij de rest van de woning. Zo zorg je ervoor dat het meer één geheel wordt. Wil je toch iets heel anders? Gooi het dan van een totaal andere boeg door contrasterende materialen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een houten aanbouw bij een stenen huis. Ook dit kan erg sfeervol zijn, mits het op de juiste manier wordt gedaan. Laat daarom goed naar het ontwerp kijken door een deskundige en probeer te voorkomen dat de uitstraling te rommelig wordt. De juiste ontwerper kan hierbij helpen. 

Zorg voor meer licht 

Een aanbouw kan de woning donkerder maken. Daarom is het ook belangrijk om over het lichtval in de aanbouw na te denken. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een lichtkoepel te plaatsen of de aanbouw te bekleden met glazen panelen. Het is ook mogelijk om nu direct zonnepanelen te plaatsen. Het is wel belangrijk dat je hier al voor de verbouwing over nadenkt, zodat dit direct meegenomen kan worden in het ontwerp. Zo voorkom je dat er na de verbouwing nog veel moet worden aangepast.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten