Hoe de hoofdriolering te ontstoppen zonder een slang

Als het op loodgieterswerk aankomt, kennen de meesten van ons het ABC. Maar als het op riolering aankomt, kan het alfabet nog wat langer worden. In dit artikel gaan we je leren hoe je je hoofdriool kan ontstoppen zonder een professionele loodgieter in te schakelen.

Hoe je een hoofdriool kan ontstoppen zonder een slang?

Het is mogelijk om deze manueel te ontstoppen. Ga na of het probleem voortkomt uit een scheur in de klepper vlakte, of dat er vocht in de spleet zit. Als het probleem voortkomt uit een scheur in de klepper vlakte, kan je met behulp van een slangenbende deze verhelpen. Als het probleem voortkomt uit vocht in de spleet, kan je het vocht door het schroefvlies van de kabel gooien en zo de kabel wegnemen.

Stel de oorzaak van de verstopping vast

Als je in een huis woont met een hoofdriolering, is het belangrijk om te weten hoe je die kunt ontstoppen zonder dat je een slang nodig hebt. Hieronder volgen drie veel voorkomende oorzaken van verstoppingen van rioolleidingen die je zelf kan proberen te verhelpen:

  1. Ophoping van grote voorwerpen in de leiding: Als er een ophoping is van grote voorwerpen (bijv. bladeren, takken, isolatie, enz.), kan dit ervoor zorgen dat de leiding verstopt raakt. Om de verstopping te verhelpen, moet je het voorwerp verwijderen en de leiding schoonmaken met een ontstopper of een stofzuiger. Wees hierbij voorzichtig, want er kunnen brokstukken vallen die verdere schade kunnen veroorzaken.
  2. Boomwortels: Boomwortels kunnen gemakkelijk verstrikt raken in de leidingen en deze blokkeren. Als dit het geval is, moet je de wortels verwijderen met een schop of een spade en vervolgens het gebied rond de afvoer schoonmaken met een ontstopper of een stofzuiger.
  3. Rioolwaterback-up: Als rioolwater in je huis terugstroomt als gevolg van defecte afvoersystemen of kapotte leidingen, kan het snel verstopt raken.

De ontstoppingsmethode

Wanneer het hoofdriool verstopt is en overstroomt, kan de ontstoppingsmethode de beste optie zijn. Dit is hoe het werkt:

  1. Zoek het hoofdriool in de buurt van jouw huis of bedrijf. Dit is meestal een grote pijp die onder de straat door loopt.
  2. Ontdoe het gebied rond de leiding van alle obstakels, zoals takken of auto’s.
  3. Trek handschoenen aan en gebruik een ontstopper om voorwerpen uit de weg te duwen en te trekken totdat je bij de hoofdrioolleiding bent. Zorg ervoor dat je een lange, flexibele zuiger gebruikt, zodat je voorwerpen gemakkelijk op en neer door de leiding kunt bewegen.
  4. Voeg indien nodig water toe aan de zuiger en gebruik deze om voorwerpen uit de hoofdrioolleiding los te maken. Wees geduldig – het kan enkele minuten duren om de leiding volledig vrij te maken.
  5. Als de leiding geblokkeerd wordt door grote voorwerpen, bind je deze vast met een stuk touw of ducttape en bel je een professionele loodgieter om de obstructie te verhelpen.

Een professionele loodgieter inhuren

Het is per gemeente verschillend wat er wel en niet door de gemeente wordt vergoed kwa riool werkzaamheden. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam dan zullen er bij jouw gemeente bepaalde zaken wel worden vergoed en andere dingen niet. Het kan dus zijn dat je misschien een rioleringsbedrijf moet inhuren voor een ontstopping in Rotterdam. Een professionele loodgieter kan de hoofdriolering ontstoppen zonder gebruik te maken van een slang. De meest gebruikelijke manier om een hoofdriool te ontstoppen is met een rioolreinigingsinstallatie. Bij een rioolontstopping wordt gebruik gemaakt van waterdruk en krachtige stralen om de verstopping op te heffen.

 

https://www.rioolgroep.com/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten