VL Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Alles wat je moet weten over asbestsanering

Asbest verwijderen doe je niet zomaar aangezien dit zeer gevaarlijk kan zijn, zeker als het gaat om asbest binnenshuis. Tijdens het verwijderen kunnen losse asbestvezels in de lucht komen en gevaarlijke gezondheidssituaties met zich meebrengen als je ze inademt. Ga verder met lezen als je wilt weten in hoeverre je asbest binnenshuis zelf mag verwijderen of beter kunt overgaan tot asbestsanering door een specialist.

Asbest constateren

In geval van asbest moet er worden gekeken naar het asbesthoudend materiaal. In de meeste gevallen is er sprake van een asbestdak veroorzaakt door beschadigingen vanwege harde wind en regen of van asbest in cement. In hoeverre het asbest verwijderd moet worden hangt af of het gaat om losgebonden asbest waarbij losse asbestvezels in de lucht vrij kunnen komen of hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest hoef je niet over te gaan tot actie, maar bij losgebonden asbest kan je beter overgaan tot asbestsanering.

Zelf asbest verwijderen

Wil je het asbest zelf verwijderen? Dan mag dit slechts als het gaat om asbestdaken kleiner dan 35 vierkante meter. Vergeet niet dat je op een veilige manier te werk moet gaan door beschermende kleding te dragen en een mondkapje om te doen. Je gaat hier wel eerst een sloopmelding voor moeten aanvragen en daarnaast moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij asbest binnenshuis ben je verplicht om een gecertificeerd asbestverwijderaar in te schakelen.

Asbest laten verwijderen

Je maakt een verstandig besluit als je een specialist in wilt schakelen voor asbestsanering. Komen losse asbestvezels terecht in de lucht en worden ze ingeademd, dan brengt dit nare gezondheidsproblemen met zich mee. Een specialist gaat op een professionele en veilige manier te werk door het nemen van de correcte maatregelen. Een specialist kan naast asbestsanering ook helpen met het constateren van asbest en met het geven van deskundig advies.

 

Schakel bij voorkeur altijd een specialist in voor asbestsanering, ook als het om asbest buitenshuis gaat en dit niet verplicht is. Gaertner Milieutechniek is zo’n gecertificeerde asbestverwijderaar die het asbest op effectieve manier verwijdert en zorgt op deze manier voor het waarborgen van de veiligheid in je woonomgeving.

 

Gerelateerde artikelen

Lockpicking

Contactlijm in een 22 liter drukvat alleen bij Meiboom

Hoe gaat elektricien Den Haag 070 te werk tijdens het aanleggen van elektra?