Alles waar je op moet letten als je een beukenhaag hebt

VL wonen

Wanneer je ervoor kiest om een beukenhaag in je tuin te nemen, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Er zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het zo lang mogelijk mooi houden van de beukenhaag en die punten worden in dit artikel benoemd. Lees snel verder als jij ook benieuwd bent naar hoe je jouw beukenhaag zo lang mogelijk mooi houdt.

Hoe moet je hem planten?

We beginnen bij het begin en dat is het planten van de beukenhaag. Een beukenhaag kun je het beste in de wintermaanden (dit is vanaf begin november tot uiterlijk begin april) planten. Wanneer je de beuk in de winter plaatst, krijgt het wortelgestel de kans om op sterkte te komen zodat hij mooi kan gaan groeien in het voorjaar. Nog een ander voordeel wanneer je deze beuk in de winter plant, is dat de beukenhaag goedkoper is in de wintermaanden. Je kan de plant dan namelijk met wortel kopen en dat kan niet in de overige seizoenen. In de zomer is de plant namelijk alleen verkrijgbaar in potten en dan is hij meteen veel duurder. Wil je een Groene beukenhaag plant kopen bij Beukplanten? Dat kan eenvoudig door op de link hierboven te klikken.

Zo krijg je een mooie beukenhaag

Je mag een beuk niet te diep planten, alleen de wortels moeten in de grond worden geplant. Ook is het verstandig om een bodemverbeteraar te gebruiken. Hierin zitten goede voedingsstoffen maar ook noodzakelijke schimmels. Deze schimmels hebben de wortels van de beuk nodig om de voedingsstoffen uit de grond te kunnen nemen. Plaats niet meer dan vijf bomen per meter voor een dichte, niet al te brede haag. Wil je graag dat de haag volledig dichtgroeit? Dan kun je twee rijen van acht bomen per meter gebruiken; plaats deze rijen dan wel zigzagsgewijs naast elkaar.

Aandachtspunten voor bij het planten

Het eerste aandachtspunt is dat je ervoor moet zorgen dat de beuk niet uitdroogt. Dit kun je doen door de verpakking die om de wortels heen zit te verwijderen, voordat de beuk wordt geplant. Het is tevens belangrijk om de grond vochtig te houden. Het derde punt is al eerder genoemd en dat is; gebruik een bodemverbeteraar.  Daarnaast is er nog een punt waarop moet worden gelet en dat is dat de plant niet te diep in de grond moet staan, let hier dus zeker op wanneer de beuk wordt geplant. Het laatste punt gaat over het snoeien van de heg. Na het planten van een beuk kan je hem direct terugsnoeien. Wanneer je de heg meteen snoeit, krijg je een mooie dichte haag. Wil je nou liever dat de haag vooral hoog wordt en later pas dichter groeit? Wacht dan in het begin nog even met snoeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei hem dan.

 

Het bemesten en snoeien

Bemest de beukenhaag twee keer per jaar. Dit kun je het beste doen in maart of april en nog eens drie maanden later, rond de maand juni. Wanneer je de mest aanbrengt, moet je er even doorheen harken zodat de mest goed verdeeld wordt. 

De beukenhaag moet twee keer per jaar gesnoeid worden. De beste maanden om dit te doen zijn juni en augustus. Het is mogelijk om de heg drastisch terug te snoeien. De helft van de heg mag eraf worden gesnoeid, maar doe dit dan wanneer je zeker weet dat het de komende periode niet meer gaat vriezen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten