5 tips voor het inrichten van een waterlelie vijver

Waterlelies zijn voor een vijver vaak echte eyecatchers en ze dienen ook vooral voor de sier. Maar een waterlelie heeft ook voordeel voor de vissen in de vijver. Waterlelies creëren namelijk schaduw en ze vormen een schuilplaats. Maar het uitkiezen en onderhouden van de waterlelies is soms een lastige opgave. Daarom vijf tips voor het inrichten van een waterlelie vijver, gegeven door het vijverhandboek.

Het kiezen van de soort waterlelie

Bij het kiezen van de soort waterlelie moet je vooral rekening houden met het aantal zonuren wat de soort nodig heeft. Ook moet de grootte in acht worden genomen. En natuurlijk kun je kiezen tussen de verschillende kleuren waterlelies. Zo is een roze Nymphaea ‘Rose Arey’ geschikt voor een kleinere vijver. De roze kleur brengt een mooie en vrolijk tintje aan de vijver. Voor grotere vijvers is de donkerrode Nymphaea ‘Escarboucle’ een mooie keuze. Maar de versie die het meest verkrijgbaar is, is de gewone witte waterlelie.

De waterlelie laten groeien

Een waterlelie heeft een rijke aarde nodig om te groeien. Hier is een mengsel van de vijveraarde, aangevuld met klei, goed voor. Kunstmest is geen goede keuze, want hierdoor zullen er algen gaan groeien in de vijver. Ook moet er rekening worden gehouden met de geschikte plantdiepte voor de waterlelie. Deze is voor elke soort verschillend.

Het snoeien van de waterlelie

Waterlelies moeten elk najaar gesnoeid worden, vlak voor de winterperiode. Wanneer dit niet gebeurt, komt de hele vijver vol te liggen met dode bladeren. De vijver wordt hierdoor te voedselrijk en dit is erg onhandig. De leliebladeren moeten worden afgeknipt en niet getrokken, want anders kant de plant dood gaan.

Problemen met de groei van de waterlelie

Wanneer de waterlelie niet goed genoeg groeit, is hier wat aan te doen. Door bijvoorbeeld groeibollen te gebruiken, voorzie je de grond van voedingstoffen. Ook kun je een jongere lelie op een ondieper plekje zetten, waardoor deze meer zon krijgt. De lelie zal daardoor ook beter gaan groeien.

Aangevreten bladeren van de lelie

Bij aangevreten bladeren is het niet toegestaan om bestrijdingsmiddelen aan het water toe te voegen. In plaats daarvan moeten de boosdoeners weggevangen worden. Dit kan door bijvoorbeeld een krop sla in het water te leggen. De luizen of slakken komen hierop af en zijn zo gemakkelijk te vangen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten