De 5 beste broodvervangers

We eten allemaal wel eens brood. Het is natuurlijk ook de basis van veel Nederlandse ontbijten en lunches. Maar er bestaan perfecte broodvervangers die ervoor zorgen dat jij minder brood gaat eten. En daarbij, weten we dat te veel brood ook niet bepaald gezond. Hieronder volgt onze top 5 beste broodvervangers. Ideaal voor als je even wilt variëren of een nieuw dieet wilt proberen.

Eerst is het belangrijk om te weten wat er precies in brood zit en welke stoffen je gaat missen wanneer je stopt bij het eten van brood. Het is ook goed om te weten dat volkorenbrood gemaakt wordt van het graan met vel en al. Je krijgt dus niet alleen meer vitaminen binnen dan bij wit brood, maar ook nog eens meer vezels. Deze helpen je om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

In brood zit vooral vitamine B1, B2, B6 en foliumzuur. Dit zijn belangrijke vitaminen die je helpen bij het opnemen van voedingsstoffen. Foliumzuur is weer belangrijk voor gezond bloed.

De mineralen die je van brood binnenkrijgt zijn belangrijk voor je bloeddruk, botten en de opbouw van je cellen en zenuwstelsel. Dit zijn:

  • Natrium
  • Kalium
  • Calcium
  • Fosfor
  • Ijzer
  • Magnesium
  • Koper
  • Zink

We gaan dus op zoek naar gezonde broodvervangers die je deze vitaminen en mineralen alsnog aanbieden.

1.      Crackers

Crackers kennen we allemaal wel. Het is daarom ook een goede broodvervanger en wordt dan ook vaak gegeten. Echter zijn er tal van verschillende soorten en word je overvallen door het aanbod. Sommige crackers bevatten twee keer zoveel calorieën dan brood en andere crackers juist weer minder calorieën.

2.      Roggebrood

Dit is ook een goede vervanger van brood. Per 100 gram zit er maar de helft van de calorieën die in volkorenbrood zit. Daarbij krijg je ook een voller gevoel van het eten van roggebrood. Dit komt doordat het brood erg compact is en minder luchtig dan gewoon brood. 

3.      Rijstwafel

Dit is ook een populaire broodvervanger. De rijstwafel heeft als basis rijst waarbij brood tarwe gebruik. Je krijgt daarom een andere verhouding van vitaminen en mineralen binnen. Zo zit er minder natrium in dat ideaal is voor mensen met een hoge bloeddruk.

4.      Gebakken ei

Ei is hartstikke gezond. Naast de eiwitten die het bevat zitten er ook nog tal van belangrijke vitaminen en mineralen in. Je kan een lekker ontbijt of lunch maken door middel van een omelet te combineren met groente.

5.      Spinaziewrap

Voor afwisseling raden wij je een spinaziewrap aan. Naast dat het heerlijk smaakt bevat het ook vitaminen die je van brood weer niet krijgt. Namelijk vitamine A en vitamine C. Deze vitaminen zijn goed voor je weefsels en de opbouw van je cellen. Daarbij bevat het ook twee keer zoveel foliumzuur als in brood.

Dus kun je van deze broodvervangers afvallen? Ja hoor, dat kan zeker. Dit zijn maar een klein aantal voorbeelden die je zelfs meerdere vitaminen en mineralen bieden dan gewoon brood. Wees ervan bewust dat je altijd gevarieerd moet eten. Probeer daarom dagelijks andere dingen te eten.

https://dieetschema.nl/brood-waarom-kun-je-het-beter-niet-eten/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten