4 tips om energie te besparen in 2021

VL wonen

2020 was voor veel mensen een verschrikkelijk jaar, maar als het gaat om de energierekening was het een goed jaar. De energieprijzen lagen ontzettend laag mede doordat de olieprijzen zo laag waren. De olieprijs gaat al langzaam omhoog en de voorspelling is dat deze in 2021 weer herstelt. Kortom we krijgen ons leven terug, maar gaan wel weer meer betalen voor onze energie. Daarom geven wij vier tips die jou alsnog kunnen helpen om deze stijging te minimaliseren.

Jaarlijks overstappen

Jaarlijks overstappen loont het meest. Je kan hierdoor ieder jaar profiteren van de beste energie aanbiedingen. Krijg bijvoorbeeld €250 korting op je jaarnota of kies voor energie met cadeau van €350. Belangrijk hierbij is dat je een 1-jarig energiecontract kiest. Kies je wel voor een langere looptijd verdeel de korting dan over het aantal jaar. De korting op een meerjarig energiecontract kan namelijk hoger zijn, maar is per jaar vaak minder aantrekkelijk.

Huis verduurzamen

Heb je een mooi spaarcentje en wil je iets doen aan je energierekening dan is je huis verduurzamen een absolute aanrader! Zeker bij huizen ouder dan 30 jaar moet je goed kijken hoe deze is geïsoleerd. Het kan namelijk zomaar zijn dat er veel warmte verloren gaat. Je laat dus letterlijk je euro’s verdampen in de koude lucht. Je spouwmuur isoleren kost vaak slechts €600 en levert direct een besparing van €200 per jaar op. Ook zonnepanelen plaatsen is erg aantrekkelijk. Je betaalt €6000 en bespaart hiermee €700 per jaar. De eerste jaren is dit dus een investering, maar hierna pak je een mooi rendement.

Slimme thermostaat

Heb je al een slimme thermostaat dan kan je deze tip overslaan, maar toch zijn er nog veel huishoudens die er nog geen één hebben. Zonde, want je stookkosten zijn de duurste en met een slimme thermostaat krijg je hier meer grip op. Programmeer de thermostaat zo dat deze bijvoorbeeld alleen aan gaat wanneer jullie thuis zijn. Ga jij altijd rond 11 uur naar bed laat de thermostaat dan om 10 uur uitgaan. Dat uurtje blijft de warmte nog gewoon hangen, maar staat de verwarming dus niet meer de branden.

Beperk je energieverbruik

Een andere goede besparing is om bewust om te gaan met je energieverbruik. Kortom krijg eerst inzicht in je verbruik en hiervoor is een slimme meter ontzettend handig. Hierdoor heb je dagelijks inzicht in wat je verbruikt. Ga hier vervolgens mee aan de slag door dingen aan te passen en te kijken wat de invloed hiervan is. Je zal versteld staan wat bijvoorbeeld de extra koelkast in de schuur of opslag in de winter uitzetten kan besparen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten