3 manieren om je huis gezellig te maken

VL wonen

De winter lijkt wel een seizoen zonder einde, met miezerig weer, koude temperaturen en donkere nachten die je in een ellendige stemming kunnen brengen. Maar waar moet je beginnen als je op zoek bent naar een gezelliger, warm huis? Het advies: ga lekker zitten met een warme kop chocolademelk en lees verder voor de tips over hoe je deze winter een gezellig huis kunt creëren.

1. Verlichting

Naast regen, ijzel en wind staat de winter bekend om zijn lange nachten en donkere ochtenden die je een minder zonnig humeur kunnen bezorgen. Hoewel het buiten misschien donker en koud is, kun je de ellende uitbannen door de magie van licht te gebruiken om een warme, gezellige oase in je huis te creëren.

Zacht, diffuus licht werkt het best om een gezellige, warme sfeer te creëren, dus kies voor lampen die een diffuus licht in de ruimte werpen. De bolvorm verspreidt het licht gelijkmatig en geeft een zacht licht en een warme sfeer – perfect om een gezellige woonkamer te creëren of warmte toe te voegen aan een slaapkamer. Door lampen of hanglampen met geborstelde messing of gouden accenten te kiezen, wordt de warme metallic tint in de kamer weerkaatst, waardoor het dubbel zo gezellig aanvoelt. Materialen zoals beuken, berken en ander licht hout geven eenzelfde knus gevoel.

Het vermijden van harde hoofdverlichting is essentieel voor het creëren van een gezellige sfeer, maar helaas zijn we niet allemaal gezegend met armaturen die een gezellige gloed geven. Het advies? Doe de felle lampen uit en investeer in tafellampen die je door de kamer kunt verplaatsen. Plaats, afhankelijk van de grootte van de kamer of ruimte, tafel- of bijzetlampen in elke hoek van de kamer, zodat de warme gloed wordt verspreid en je genoeg licht hebt voor je activiteiten, of dat nu het lezen van een aangrijpende roman is of het kijken naar die nieuwe waargebeurde misdaaddocumentaire op Netflix.

Als je bestaande lampen te dimmen zijn, dan is dit een gemakkelijke oplossing om de verlichting voor onmiddellijk meer gezelligheid te laten zorgen.

2. Vloerkleden

Laat je niet misleiden door te denken dat vloerkleden alleen thuishoren op houten vloeren of vloeren zonder vloerbedekking. Natuurlijk helpen vloerkleden op een tapijtloze vloer om een ruimte gezelliger te maken, maar door vloerkleden over tapijt heen te leggen, creëer je nieuwe textuur en diepte – hoe ruwer en zachter de vloerkleden zijn, hoe gezelliger ze je huis laten aanvoelen. Het toevoegen van zachtheid onder de voeten in de vorm van lagen vloerkleden houdt niet alleen de warmte binnen, maar betekent ook dat je je pantoffels aan de kant kunt zetten. Hoewel wie kan het weerstaan om de voeten in een paar knusse schapenvacht pantoffels te schuiven?

3. Superzachte accessoires

Kussens, spreien en dekens zijn de ultieme manier om het gezellig te maken in je huis. Als het op kussens aankomt: hoe meer hoe beter. Stapel ze hoog op je bank, stoelen en investeer zelfs in grotere vloerkussens voor rond je salontafel. Hoe meer ze niet bij elkaar passen, hoe beter. Experimenteer met verschillende texturen, stoffen en dessins voor een maximaal knus effect. Stoffen als fluweel en chenille voegen een vleugje weelde toe, terwijl schapenvacht en wol de ultieme knusse stoffen zijn, die textuur en warmte toevoegen.

 Als er één item is dat je huis deze winter gezelliger zal maken, dan zijn dat wel warme dekens of plaids. Wikkel ze om je heen terwijl je een boek leest en het geeft je warmte, of spreid ze uit over je bed of bank en het voegt interessante en verschillende diepten van textuur toe. Afhankelijk van de grootte van je kamer, kies je best niet voor slechts één sprei of deken; door er meer dan één toe te voegen, kan je hem over de sofa spreiden en de andere twee of drie bewaren om te gebruiken als dekens voor eventuele gasten. Hoewel een deken van zuiver kasjmier misschien een investering lijkt, krijgt je de meeste gezelligheid en warmte voor je geld. Voor mensen met een bescheidener budget zijn wol, mohair en fluweel voordelige alternatieven.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten