Zo richt je jouw ouderenwoning comfortabel in

In de afgelopen paar jaar heeft iedereen veel thuis gezeten. Een comfortabel huis is hierdoor nog belangrijker geworden. Wat als comfortabel wordt ervaren verschilt per persoon en leeftijdsgroep. Een comfortabele ouderenwoning richt je bijvoorbeeld in met een sta op stoel of een relaxzetel.

Wat is een sta op stoel

Het meubilair dat je kiest bepaald voor een groot deel het comfort van je woning. Een diepe stoel is voor de ene erg comfortabel, voor de ander is het iedere keer een obstakel. Een sta op stoel kan een prachtig alternatief zijn voor deze mensen. De stoel ziet er uit als een normale fauteuil, maar de stoel helpt de gebruiker een handje. De zitting van de stoel kan wat kantelen, zodat het makkelijker is om uit de stoel op te staan. Daarnaast maakt de gekantelde zitting het zitten in de stoel ook makkelijker. De gebruiker hoeft op deze manier niet in de stoel te ‘ploffen’, maar kan gaan zitten en de zitting rustig terug kantelen.

De mogelijkheden met een relaxzetel

Comfort houdt in dat je gemakkelijk op kunt staan en weer kunt gaan zitten. Maar soms willen we ook graag even lekker achterover leunen en met de voeten omhoog. Een relaxzetel is hier een prachtige optie voor. Een bank is niet voor iedereen comfortabel, maar in de relaxzetel kun je eerst goed gaan zitten en daarna de stoel uitklappen. Ook de relaxzetel ziet er uit als een gewone fauteuil totdat je hem uitklapt. Dus een comfortabele woning hoeft niet te betekenen dat je woning er niet stijlvol uitziet.

Investeer in een traplift

Het is fijn om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen, maar dan wel op een comfortabele manier. De trap wordt voor veel ouderen na verloop van tijd een obstakel. Je kunt dit oplossen door het huis te verbouwen en alles wat je nodig hebt op de benedenverdieping  te plaatsen. Dit is alleen zonde van de bovenste verdieping, want die wordt dan niet meer gebruikt. Een makkelijker en goedkopere oplossing voor dit probleem is de traplift. Het installeren kost even wat moeite, maar daarna zweef je gemakkelijk de trap op en af.

Een alarm kan problemen voorkomen

Mocht je wel eens vallen in je huis, of hulp nodig hebben. Dan is een alarm misschien iets om naar te kijken. Je hebt ze in verschillende versies. Vaak komen ze in de vorm van een knop aan een horloge of een ketting. Mocht je in de problemen komen dan kun je die knop induwen en dan gaat het alarm bij een gekozen iemand af. Dit kan een hulpverlener uit de zorg zijn, maar ook een buurman, vriendin of familielid zijn.

Denk goed na over de inrichting

Met de juiste meubels zet je al een grote stap in de richting van een comfortabel huis. Maar waar je de meubels neer zet, maakt ook veel uit. Zorg voor genoeg beweegruimte, zodat je geen gekke stappen hoeft te maken om om meubels heen te bewegen. Zorg dat kasten en andere meubels goed vast zitten aan de muur. Als je je een keer ergens aan vast wil houden dan kan dat zonder dat de kast over je heen valt. Wanneer je vaker een steuntje nodig hebt, dan kun je met je inrichting zorgen voor genoeg meubels waar je je aan vast kunt houden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten