Lekkages in huis: wat te doen?

Een lekkage in huis kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de vochtschade, welke als gevolg van de lekkage ontstaat op wanden of het plafond. Je herkent deze vochtschade aan de lichtgele tot bruine vlekken. Zou je deze plekken te lang laten zitten, dan worden ze steeds groter en groeien hier na verloop van tijd schimmels op. Zelfs zonder de plekken aan te raken, kom je in aanraking met de sporen van schimmels. Deze zullen in de lucht zweven. Reden genoeg om een lekkage tijdig te verhelpen. Je hebt hierbij de hulp van een loodgieter nodig. In de praktijk blijkt zelf een lekkage oplossen vaak erg lastig te zijn.

 

Probeer het vocht zo goed mogelijk op te vangen

Probeer allereerst een verergering van de schade aan wanden, het plafond of bijvoorbeeld een houten constructie onder het dak te voorkomen. Dit doe je door het vocht wat als gevolg van de lekkende leiding of een lekkend dak vrijkomt zo goed mogelijk op te vangen. Kun je bij de lekkende leiding komen? Wind in dat geval een theedoek om de leiding heen. Dit is een goede tijdelijke oplossing. Ook het gebruik van ducttape kan helpen om het lekken van de leiding tijdelijk te stoppen. Lang zal deze oplossing echter niet standhouden. Ook een klassieke emmer of teil zal helpen een verergering van de schade in huis tegen te gaan.

 

Bron van een lekkage in huis opsporen

In veel gevallen zal het lastig zijn om het lekken van de leiding of het dak zelf te stoppen. Je kunt het spoor van het vocht proberen te volgen, om zo tot de bron van de lekkage te komen. Gaat het echter om een lekkage aan de andere kant van een muur of bijvoorbeeld om een verkeerd aangesloten douche of toilet, dan is het lastig om bij de kern van het probleem te komen. Het kan voor het inschakelen van een loodgieter slim zijn om een lekdetectie uit te laten voeren. Er zijn verschillende partijen in Nederland die deze dienst aanbieden. Voordeel van een lekdetectie is onder meer het niet onnodig hoeven slopen van grote delen van een wand of plafond. Na de lekdetectie kun je de ingeschakelde loodgieter een helder rapport overhandigen, waarin beschreven staat waar zich de bron van de lekkage bevindt.

 

Met spoed een loodgieter inschakelen

Heb je gezocht naar een tijdelijke oplossing en een lekdetectie uit laten voeren? Schakel in dat geval de loodgieter in om de lekkage te laten verhelpen. Een loodgieter zal de lekkende leiding vervangen, of bijvoorbeeld het sanitair opnieuw aansluiten. Mogelijk zit er speling tussen het aansluitpunt van het toilet en de afvoer in de wand erachter. Het leidt tot een vervelende lekkage die aan beide kanten van de wand schade kan veroorzaken.

 

Wanneer het om serieuze lekkage in huis gaat, bijvoorbeeld na het raken van een leiding tijdens het boren in een muur of plafond, doe je er verstandig aan een spoeddienst te benaderen. Tegenwoordig biedt vrijwel iedere loodgieter zo’n spoeddienst aan. Je bereikt de spoedloodgieter 24 uur per dag en 7 dagen per week.

http://loodgietersalkmaar.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten