Welk soort kozijnen past bij jouw woning?

Kozijnen vormen een belangrijk onderdeel van je woning. Zo hebben ze een grote invloed op de uitstraling van je ramen en deuren en zorgen de kozijnen voor veiligheid en isolatie. Zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Lees in dit blog dan meer over de verschillende soorten kozijnen en welke het beste bij jouw wensen passen.

Houten kozijnen

Houten kozijnen bieden verschillende voordelen. Zo hebben ze een lange levensduur, zijn ze brandveilig en kun je de kozijnen makkelijk in een andere kleur verven. Doordat de kozijnen makkelijk te bewerken zijn, zijn dit type kozijnen tijdloos en een goede investering op de lange termijn. De nadelen van houten kozijnen? Dat is met name de prijs. Houten kozijnen zijn over het algemeen duurder dan kozijnen van andere materialen. Daarnaast hebben houten kozijnen regelmatig onderhoud nodig.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben een strakke, moderne en stijlvolle uitstraling. De kozijnen kunnen erg dun worden afgewerkt én beschikken over verborgen scharnieren en draairamen. Dit type kozijn is hierdoor subtiel en zeer geschikt voor moderne (bedrijfs)panden. Aluminium is bovendien een sterk en onderhoudsvrij materiaal. De enige nadelen van aluminium is dat het een uitstraling heeft waar je van moet houden én dat het vrij kostbaar is. Zo betaal je voor aluminium kozijnen soms meer dan voor houten kozijnen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn erg populair vanwege hun lange levensduur, onderhoudsarme karakter en goede isolatie. Kunststof kozijnen zijn bovendien vaak gunstig geprijsd. Ook met een kleiner budget koop je kozijnen van een goede kwaliteit én met een natuurlijke uitstraling. Sommige kunststof kozijnen doen qua kwaliteit en uitstraling absoluut niet onder voor houten kozijnen. Let wel goed op de kwaliteit. Je hebt de keuze uit A, B en C-kwaliteit. Met name de A-kwaliteit staat er om bekend niet te verkleuren en lang mooi te blijven. Tot slot hebben kunststof kozijnen als voordeel dat ze te koop zijn in ontzettend veel uitvoeringen en kleuren. Je koopt dus altijd kozijnen die goed passen bij jouw woning en stijl.

Stalen kozijnen

Tot slot kun je kiezen voor stalen kozijnen. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type kozijn zeer sterk en stevig. Staal is bovendien een onderhoudsvrij materiaal dat lang mooi blijft. Stalen kozijnen passen – door hun strakke uitstraling – goed bij een industrieel of modern interieur. Houd er wel rekening mee dat je qua stalen kozijnen minder opties en mogelijkheden hebt qua kleur en uitvoering dan bij bijvoorbeeld kunststof kozijnen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten