VL Wonen
Woning en Tuin

Waar moet je op letten bij het kopen van een radiator?

Een verwarming aanschaffen gebeurt niet dagelijks, waardoor het vinden van de juiste radiator nogal een uitdaging kan zijn. Met de onderstaande vijf stappen als checklist weet je waar je rekening mee moet houden. 

  1. Bepaal het vermogen en de capaciteit.

Zodra je hebt besloten dat je één (of meerdere) radiator aan wilt schaffen, is het van belang om te bepalen hoeveel vermogen er nodig is om de ruimte te verwarmen. Mocht je 1000 Watt nodig hebben om de ruimte te verwarmen, dan zou je er voor kunnen kiezen om 1 radiator van 1000 Watt aan te schaffen of twee radiatoren van 500 Watt. 

Daarnaast is het ook van belang om de gewenste temperatuur voor die bepaalde ruimte te bepalen. Dit kan namelijk per ruimte verschillen en het is natuurlijk wel van belang dat de radiator overal de gewenste temperatuur kan aanbrengen. 

Online zijn er capaciteitsberekeningen te vinden die je kunnen helpen met het berekenen van het benodigde vermogen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de isolatie van het huis. 

  1. Maatvoering van de radiator bepalen.

Na het bepalen van het vermogen, is het van belang om te gaan bepalen welke afmeting je nodig hebt. Om de keuze te maken voor een verticale of horizontale radiator is het goed om te weten of er veel of weinig ruimte beschikbaar is voor de radiator. De locatie en mogelijke afmetingen in combinatie met de gewenste wattage geven vaak een selectie van radiatoren die gebruikt kunnen worden en voldoen aan de gewenste eisen. 

  1. Voor welke ruimte is de radiator bedoeld?

Na het bepalen van de afmetingen en benodigde vermogen, is het van belang om naar de soort radiator te gaan kijken. Dit is vaak afhankelijk van de ruimte waarin de radiator geplaatst zal worden. In de badkamer wordt bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van een designradiator en in de woonkamer een paneelradiator. Aan de hand hiervan kun je bepalen welk model en merk het beste past bij je wensen- en eisenlijstje. 

  1. Ondergrondse stelsels. Hoe houd je ze in de gaten? 

Het type radiator staat beschreven middels een code van twee cijfers. Cijfer één staat voor het aantal platen en cijfer twee staat voor het aantal convectoren. Door zowel de afmetingen, de hoeveelheid platen en de convectoren wordt de uiteindelijke capaciteit bepaald in Watts. Hoe hoger het typenummer, hoe hoger het vermogen en dus ook de warmteafgifte van de radiator. 

  1. Welke aansluiting is er nodig voor de gewenste radiator?

Radiatoren hebben minstens vier aansluitingen. Één van de leidingen wordt gebruikt voor de aansluiting van de cv-leiding met warm water en één voor de leiding om afgekoeld water af te voeren. Op de andere aansluitingen kunnen ontluchters of aftappers geplaatst worden. Met de ontluchter kan er lucht uit de radiator verwijderd worden. Met de aftapper kan het water uit de radiator gelaten worden voor bijvoorbeeld onderhoud. 

Wordt de radiator in een vochtige ruimte geplaatst zoals in een badkamer, dan is het van belang dat er ook gewerkt wordt met radiatorklemmen. Dit zorgt ervoor dat je geen stroom kunt krijgen van bijvoorbeeld de elektriciteit van een radiator, wanneer je net uit de douche komt. 

https://www.bliksembeveiligingshop.nl/webshop/aardingsmaterialen/aardblokjes_en_radiatorklemmen

Gerelateerde artikelen

De gids voor beeldschermverhogers

Bedlampjes van bekende merken of onbekende designers

Verschillende soorten events om online te organiseren

De leukste trends voor de kinderkamer

Een pelletkachel is super duurzaam

Trampoline kopen? Voor- en nadelen van een rechthoekige trampoline