Wat kan er met de waterleidingen in jouw woning misgaan?

VL wonen

Meer dan 99% van de bevolking heeft warm en koud stromend water, een spoeltoilet en een badkuip of een douche, die in Nederland via waterleidingen in huis wordt gebracht. Vers drinkwater in huis halen en afvalwater via leidingen weer afvoeren, is het resultaat van eeuwenlang experimenteren met waterafgiftesystemen en is ook een kenmerk van een moderne beschaving. Hoewel moderne water- en rioolstelsels weinig tussenkomst van gebruikers vereisen om effectief te kunnen werken, kan de waterstroom wel worden onderbroken als er iets misgaat.

 

Wat kan er met de waterleidingen in jouw woning misgaan?

 

Ervan uitgaande dat er geen probleem is met de bron van het water, zit het probleem meestal in de waterleidingen zelf. Wat kan er misgaan om de drie belangrijkste soorten storingen te veroorzaken: een lekkage, een verstopping of een leidingbreuk?

 

Slechte installatie. Ervan uitgaande dat het ontwerp van de leiding correct is om de waterstroom van en naar jouw huis te vergemakkelijken, kan een onjuiste afdichting, een slechte soldeerverbinding, een onjuiste fitting of een losse moer leiden tot eventuele lekkages.

 

Onjuiste maatvoering van de leiding. Leidingen met een te kleine diameter om de waterstroom aan te kunnen, kunnen overstromen, verstopt raken of door de verhoogde druk barsten.

 

Slijtage. Omdat water met hoge snelheid door jouw leidingen stroomt, verschuiven de leidingen enigszins, waardoor ze uiteindelijk op het afdichtingspunt slijten en verzwakken. Ook zorgt de wrijving van de waterdruk ervoor dat het metaal na verloop van tijd erodeert.

 

Verouderende infrastructuur. Waterleidingen, die tientallen jaren geleden zijn geïnstalleerd, kunnen, vooral als ze van gegalvaniseerd ijzer zijn gemaakt, door ouderdom gaan roesten. Roest en minerale afzettingen vreten het metaal weg, dat overigens ook door de zuurgraad van de omliggende grond kan worden beïnvloed.

 

Veranderende weersomstandigheden. Bij vriestemperaturen kan het water uitzetten en de leidingen en fittingen doen barsten.

 

Onregelmatige druk. Door een plotselinge drukstoot kan een leiding barsten.

 

Boomwortels. Na verloop van tijd kunnen boomwortels hun weg vinden naar kleine scheuren in leidingen en naarmate ze groter worden uiteindelijk een verstopping of een breuk veroorzaken.

 

Verstopping. Wanneer vreemde voorwerpen in de leidingen terechtkomen of minerale afzettingen zich aan de zijkant van de leidingen hechten, kan een verstopping of een ophoping de waterstroom belemmeren. Wellicht heb je dit weleens in jouw afvoer van het aanrecht of het toilet ervaren.

 

Schade. Wanneer een huiseigenaar of een bouwploeg een leiding raakt en scheuren of breuken veroorzaakt, kan dit lekkages of een plotselinge waterstoot veroorzaken.

 

Loodgieter.mobi/ is de goedkoopste loodgieter in Dronten

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten