Wat is een haardset juist?

VL wonen

Een haardset is een stel van enkele gereedschappen die gebruikt kunnen worden om een kolen- of houtkachel te bedienen. De meeste haardsetten bestaan uit een vuurtang, een pook, een veger en een asblik. Om deze spullen mooi te stockeren, wordt er ook een metalen rekje voorzien.

 

De functies van de verschillende gereedschappen

De vuurtang, die uit ijzer is gemaakt om tegen de hitte te kunnen, is aan de uiteinden meestal afgeplat. Hierdoor kan men stukjes hout of steenkool snel en makkelijk oprapen en verplaatsen.

Een pook is een staaf, meestal uit metaal vervaardigd, waarmee het vuur kan opgerakeld worden. Daarnaast wordt het ook gebruikt om het deurtje van de kachel te openen om de blokken hout of steenkool in de kachel te kunnen leggen.

Het asblik en de veger dienen logischerwijs om de ruimte om de kachel of haard proper te houden.

In sommige sets wordt er ook nog een kleine handschep en kolenkit voorzien. Een kolenkit is een soort emmer die gebruikt wordt om kolen van en naar de kachel te brengen.

 

Waarom een set aankopen?

Naast deze praktische voordelen heeft een haardset nog een ander voordeel. Het staat namelijk heel stijlvol in je interieur. Een hout- of kolenkachel is daarnaast pas echt af als er een haardset naast staat. Bovendien zorgt het voor een gezellige sfeer in de woonkamer. Er is eigenlijk geen enkele excuus om geen haardset te kopen wanneer u een kachel of open haard hebt.

Dus allen naar de doe-het-zelf zaak!


Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten