Waar moet je op letten bij het kopen van een kruiwagen?

VL wonen

Kruiwagen kopen, waar let ik op? 

Stel, u wilt een kruiwagen kopen, waar dient u dan op te letten? U wilt natuurlijk een exemplaar aanschaffen dat zo lang mogelijk mee gaat en eenvoudig te gebruiken is. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende keuzes voor u op een rij. 

Materiaal 

Als u een kruiwagen gaat kopen, is de eerste beslissing die genomen moet worden van welk materiaal de kruiwagen gemaakt moet zijn. Hier heeft u de keuze tussen twee verschillende opties. Er is de optie om een kruiwagen van kunststof te kopen, of een kruiwagen van metaal. Hier zijn verschillende voor- en nadelen aan verbonden. Een metalen kruiwagen is doorgaans wat sterker dan een kunststof exemplaar. De kruiwagen is dan geschikt voor zwaardere werkzaamheden. Verder is de bak vast gelast aan het onderstel. Een metalen bak is dan weer wel vatbaarder voor roest. Maar hier is een oplossing voor; er zijn namelijk ook exemplaren te koop die verzinkt zijn. Een nadeel van een metalen bak is dat deze duurder is dan een kunststof kruiwagen. Een kunststof kruiwagen heeft nog meer voordelen, namelijk dat deze wat gebruiksvriendelijker is dan een metalen kruiwagen, door het verschil in gewicht. Daar komt bij dat er bij een kunststof kruiwagen uiteraard geen last van roest bestaat. Aan een kunststof kruiwagen hangt toch ook wel een nadeel, namelijk dat deze kruiwagens niet geschikt zijn voor op de bouwplaats, dus voor de wat zwaardere werkzaamheden. 

Maatregelen voor langer gebruik 

Wanneer een kruiwagen langdurig en intensief gebruikt wordt, slijt deze natuurlijk snel. Hier zijn echter maatregelen voor te nemen, waardoor uw kruiwagen langer meegaat. Dit zijn overwegingen die u in gedachten kunt houden wanneer een kruiwagen kopen iets is dat u overweegt. Om te beginnen slijten de poten van een kruiwagen natuurlijk, wanneer de kruiwagen zwaar belast wordt. Pootschoren kunnen hier een uitkomst bieden. Dit zijn dwarsbalken die van onder het midden van de bak naar de onderkant van de poot worden vastgemaakt. Hierdoor is er een betere ondersteuning en wordt het gewicht in de bak beter verdeeld. Verder is het verstandig om slijtstoffen te nemen. Dit zijn extra plaatjes die onder de poten worden vastgemaakt. Deze beschermen de kruiwagen tegen slijten bij het doorschuiven. Bij een kruiwagen die u gebruikt voor werkzaamheden in de tuin is dit wel wat minder belangrijk, aangezien deze vaak op een wat zachtere ondergrond worden weggezet. 

Kopschoor 

Dit is de dwarsbalk voor de band. Bij het omkiepen van de kruiwagen, kun je deze gemakkelijk op de dwarsbalk zetten, zodat er voor een betere stabiliteit wordt gezorgd. Dit is vooral makkelijk bij werkzaamheden aan straat of voor de professionele tuinman.

 

https://kruiwagen.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten