Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen?

VL wonen

Miljoenen werkende Nederlanders hebben een kantoorbaan en zitten daardoor iedere dag urenlang achter hun bureau. De hele dag in dezelfde houding zitten, dat kan toch niet goed zijn? Eigenlijk niet inderdaad, en daarom is het van groot belang dat je, als je zo’n kantoorbaan hebt, je dagen doorbrengt op een goede, ergonomische bureaustoel. Zo’n stoel zorgt voor een goede zithouding, wat mogelijk ernstige lichamelijke klachten voorkomt. Maar waar moet een goede bureaustoel precies aan voldoen? 

Zo kies je een goede bureaustoel

Bureaustoelen zijn er in allerhande soorten en maten. Ben je op zoek naar een echte ergonomische stoel, let er dan op dat hij ten minste aan de onderstaande eisen voldoet.

  • De zithoogte van de stoel moet verstelbaar zijn. Voor een goede zithouding moeten je boven- en onderbenen een hoek van 90 graden maken als je je voeten plat op de grond hebt. 

  • De armleuningen moeten ook te verstellen zijn. Ook hier is een hoek van 90 graden het doel, namelijk voor je boven- en onderarmen als deze laatsten op de leuning leunen. Hierbij is het wel belangrijk dat je schouders ontspannen naar beneden hangen.

  • Ook de rugleuning moet aan te passen zijn aan je lichaam. Niet alleen de hoogte van de leuning, maar ook de helling. Belangrijk is vooral dat je onderrug goed ondersteund wordt. Dit voorkomt dat je een gebogen zithouding aanneemt of onderuit gezakt gaat zitten.

  • Tot slot is het ook wenselijk dat je de zitting van de stoel naar voren of naar achteren kunt schuiven en dat deze anatomisch gevormd is.

Maak je volledige werkplek ergonomisch

Je kunt nog wel zo’n goede bureaustoel hebben die perfect op jouw eigen lichaam is afgesteld, als de rest van je werkplek niet ergonomisch is, heb je er alsnog niets aan. Dus investeer naast een goede stoel ook in een bureau dat in hoogte verstelbaar is, een beeldscherm waarvoor hetzelfde geldt en een ergonomische muis. Alleen zo weet je zeker dat al die lange kantoordagen je lichaam geen schade toebrengen. 

Natuurlijk, kantoormeubilair van hoge kwaliteit is niet gratis. Maar gelukkig zijn er genoeg tweedehands kantoormeubelen die aan de eisen uit dit artikel voldoen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten