Voordelen van kamerplanten

Kamerplanten zijn tegenwoordig helemaal in. Je kunt geen social media openen of er is een “plant gekkie” die iets vertelt over de verzorging van de hipste kamerplanten. Daarnaast schieten de planten webwinkels als paddenstoelen uit de grond.

Of lijkt deze trend alleen maar nieuw te zijn? Eigenlijk hebben we al sinds jaar en dag kamerplanten in huis. Er zijn zat van kamerplanten die we al generaties lang in onze woonkamers hebben staan. De Sanseveria zien we bijvoorbeeld nu veel, maar hadden onze grootouders ook al staan.

Het hebben van kamerplanten kent vele voordelen. En het mooie is: je hoeft helemaal geen planten gekkie te zijn om er van te kunnen profiteren. Hieronder bespreken we een aantal van de belangrijkste voordelen.

Gezondere leefomgeving

Kamerplanten zorgen voor een gezondere leefomgeving. Niet allemaal, maar er zijn er erg veel die de lucht zuiveren! In onze woningen zitten helaas veel stoffen in de lucht die erg ongezond zijn voor ons. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de luchtkwaliteit in huis tot wel 10x slechter is dan buitenshuis.

Waardoor is die lucht dan zo slecht? Waarschijnlijk ken je de stof koolstofmonoxide wel. Een minder bekende stof is formaldehyde. Deze stof wordt gebruikt in veel producten die we dagelijks gebruiken zoals meubelmaterialen, gordijnen en pannen. Door deze spullen te gebruiken komt het vrij en verspreidt zich via de lucht.

 

De oplossing: kamerplanten! In de jaren 80 deed NASA, de ruimtevaartorganisatie, een onderzoek naar de effecten van planten op de luchtkwaliteit. De resultaten van het onderzoek waren geweldig! Er zijn tal van planten waarvan de bladeren en de wortels de lucht zuiveren.

De plant neemt de giftige stoffen op en breekt deze af. Het is afhankelijk van het bladoppervlakte hoeveel lucht een plant zuivert: hoe groter, hoe beter. Zo zorgen kamerplanten voor een betere luchtkwaliteit

Kamerplanten zorgen voor extra zuurstof

Naast een betere luchtkwaliteit zorgen veel kamerplanten ook voor meer zuurstof in de ruimte. Het koolzuur dat ze opnemen wordt omgezet in zuurstof. Dit gaat dan weer de lucht in en wordt door de ruimte verspreidt.

Je kunt deze eigenschap in je voordeel gebruiken door een plant te kiezen die dit ‘s nachts doet. Onder andere Gerbera’s en Sanseveria’s doen dit. Veel mensen zetten ze in hun slaapkamer zodat ze in de nacht een gezondere lucht hebben.

Kamerplanten fleuren je omgeving op

Naast de functionele eigenschappen zijn er natuurlijk ook minder “tastbare” voordelen. Ben je wel eens een woonkamer of kantoor binnen gegaan waar geen planten staan? Waarschijnlijk wist je niet precies waarom, maar vond je de ruimte koud. Planten in een kamer fleuren de boel op! Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat kamerplanten zorgen voor een betere mentale gesteldheid.

En er valt genoeg om uit te kiezen! Waarschijnlijk ken je wel de Pannenkoekplant. Een zeer leuke kamerplant die makkelijk is te onderhouden en te stekken. Andere leuke kamerplanten zijn bijvoorbeeld Begonia’s of Tradescantia’s.

Hogere productiviteit door kamerplanten

Wist je dat kamerplanten ook zorgen voor een hogere productiviteit? Dit is een prachtige conclusie uit onderzoek van de Engelse organisatie Royal College of Agriculture. Door de aanwezigheid van planten waren studenten tot 70% aandachtiger bij de les dan zonder. Daardoor maakten ze minder fouten bij opdrachten.

En ander onderzoek van de universiteit van Michigan toonde aan dat het geheugen van mensen soms wel 20% beter werkte in een ruimte met kamerplanten. Dit is natuurlijk een krachtige combinatie: meer aandacht en een beter geheugen!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten