Verschillende manieren om de temperatuur van je huis te regelen

In principe wordt het binnenklimaat van je woning geregeld door middel van de thermostaat. Ook zijn er een hele hoop andere factoren die van invloed zijn op de temperatuur van je huis. In deze blog gaan we wat dieper in op manieren om de temperatuur te regelen en bespreken we verschillende factoren die daarvan op invloed zijn.  

Thermostaten 

Het binnenklimaat van de woning wordt geregeld door een thermostaat. Sommige kun je programmeren en sommige moet je handmatig bedienen. Ook zie je steeds vaker de slimme thermostaat voorbijkomen. Deze leren een bepaald patroon aan waardoor je handmatig minder hoeft te regelen. Ook kun je deze thermostaten bedienen met een app. Soms krijg je subsidie wanneer je een slimme thermostaat hebt. Hierop is wel de voorwaarde geldig dat je ook minimaal twee isolatiemaatregelen aan je woning laat uitvoeren. Daarnaast bestaat er nog een verschil tussen aan-uit-thermostaten en opentherm thermostaten. Een aan-uit-thermostaat geeft alleen door aan de cv-ketel dat deze moet gaan branden. Een moderne cv-ketel kan daarentegen moduleren. Dat betekent dat deze in verschillende standen kan branden. Dit is een stuk zuiniger. 

Zoneregeling  

Wil je extra letten op je energieverbruik, dan is het een optie om te kiezen voor zoneregeling. Zoneregeling is wanneer je kamers of zones apart van elkaar verwarmt in plaats van dat je het hele huis verwarmt op basis van de temperatuur in de woonkamer. Ook kan dit extra comfort als voordeel met zich meebrengen. Zoneregeling is alleen mogelijk bij sommige cv-ketels en wanneer er kleppen in de verwarmingsbuizen aanwezig zijn. Ook heb je natuurlijk meerdere thermostaten nodig waarop je de temperatuur kunt instellen. Je kunt op deze manier verschillende ruimtes apart van elkaar verwarmen met maar één cv-ketel. Een andere moderne manier om dit te verwezenlijken is door het gebruik van een slimme thermostaat in combinatie met slimme radiatorknoppen.  

Verschillende verwarmingen  

Je kunt ook nadenken over welke soort verwarmingen je in je huis wilt. Je hebt tegenwoordig naast de reguliere radiatoren natuurlijk ook een hoop alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor plafondverwarmingHiermee wordt overal gelijkmatige stralingswarmte afgegeven. Het voordeel hiervan is dat de stralingswarmte niet wordt geblokkeerd door andere factoren. Ook kan je kiezen voor vloerverwarming. Dit is het verwarmen van een ruimte door warm water wat door buizen onder de vloer stroomt. Dit is energiebesparend en zorgt ervoor dat je in de winter lekker warme voeten hebt. 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten