TV kijken met de Google Chromecast

Google Chromecast, we kennen het intussen al wel, de verschillende mogelijkheden op gebied van entertainment “and beyond” zijn anno 2022 bijna onbeperkt en vele dingen die we vroeger in populaire series als “Star Trek” als complete fictie zagen zijn tegenwoordig gewoon de realiteit.

Smart TV

Ook thuis televisie kijken is volledig getransformeerd in de laatste jaren, op amper een eeuw zijn we van de beginselen van het optisch vastleggen van een beeld door middel van zwart wit fotografie via kleurenfotografie, zwart wit televisie, VHS video naar DVD’s gegaan, en deze laatsten zijn na een korte piekperiode ook alweer verdwenen uit het wereldje van entertainment. Ook te toestellen zijn van een zware op zichzelf staande televisiekast veranderd naar de oude beeldbuistelevisie om dan weer om te schakelen naar de flat screen televisie die op zichzelf dan weer een compleet geïntegreerd platform is geworden bij het ontstaan van de smart-tv.

De voordelen van deze systemen zijn vooral dat alles simpeler is geworden, waar je vroeger nog verschillende kabels en vooral veel ruimte nodig had voor je persoonlijke entertainmentsysteem met televisie, videorecorder, hi-fi installatie en misschien nog een kastje voor Canal+ of een satelliet aansluiting, kan je tegenwoordig met één enkel toestel zowat alles ineens.

Google Chromecast

De Google Chromecast werd al in andere artikels besproken, net zoals de smart-tv, maar wat als je deze 2 combineert? Wel eerst en vooral moeten we iedere functie van beide toestellen apart bekijken en analyseren waar nu precies de overeenkomsten zijn. We beginnen met de smart-tv.

Voordelen van een smart-tv ten opzichte van een gewone televisie? Simpelweg alles wat verder gaat dan gewoon TV kijken! De gewone televisie kan je uitbreiden met de klassieke DVD speler maar vooral met de digibox, nu zowat overal in de westerse wereld de kabeltelevisie aan het verdwijnen is omdat het simpelweg overbodig geworden is zodat het onderhouden van dit netwerk te duur is geworden ten opzichte van het beperkte gebruik ervan is de digitale televisie niet meer weg te denken uit de woonkamer en zelfs de radio wordt al gedigitaliseerd, weliswaar ietsje later vanwege het mobiele karakter van de radio. 

Echter het klassieke gebruik van televisie waar lokale en nationale televisiezenders worden aangeboden in combinatie met enkele internationale zenders en zenders met een bepaald thema, krijgt nu een stevige concurrentie van internet gebaseerde kanalen als Netflix, Amazon prime en dergelijke, om deze laatste te kunnen gebruiken moet je dus wel een internetverbinding hebben, dat is dus wat de klassieke televisie niet heeft, daar komt de smart-tv van pas, deze combineert de klassieke televisie met een dataverbinding zodat je ook online kanalen als Netflix, Amazon prime en youtube kan kijken. Ook kan je met een smart-tv gewoon op internet surfen of je kan hem simpelweg als draadloos scherm gebruiken om vanuit je luie zetel met je computer te werken en toch een mooi groot scherm te hebben zodat je alles duidelijk ziet. De smart-tv is echter geen alleenstaande computer maar een hulpmiddel in combinatie met een laptop of vaste PC. De smart-tv is dus eigenlijk een toestel dat de klassieke televisiezenders kan weergeven maar tegelijk ook de nieuwe online platforms en andere functies kan gebruiken, geen gesleur meer met verschillende kabels en aansluitingen om je TV op een andere manier te gebruiken.

Computerscherm streamen

Daartegenover hebben we Google Chromecast. Chromecast gebruikt dezelfde technologie om van je TV een uitbreiding van je computer te maken, je kan met Chromecast iedere klassieke televisie veranderen in een online televisie, en dat kan in één simpele plug & play actie gebeuren, gezien de prijs van de Chromecast is het dus niet nodig je klassieke televisie te vervangen voor een smart-tv, je hebt dan echter wel nog steeds een computer nodig om gewoon op internet te surfen met je TV of om online kanalen te bekijken. Het grote voordeel is dat je de Chromecast overal mee naartoe kan nemen en dus ook op reis en bij familie en vrienden gewoon op je eigen account kan kijken.

Smart-TV met chromecast ingebouwd

Als we nu deze 2 combineren zien we direct dat er eigenlijk heel veel gelijkenissen zijn en veel functies van de Google Chromecast ook door een standaard smart-tv aangeboden worden. Een TV met ingebouwde Chromecast geeft je dan echt wel alle verschillende functies tegelijk. Wanneer je een smart-tv hebt kan je bij sommige apps toch nog een Chromecast nodig hebben of een ander hulpmiddel om te casten of streamen vanop je laptop, Smartphone of Iphone. Bij een ingebouwde Chromecast is dit niet meer nodig en kan je dus alle functies van Google ineens op je smart-tv gebruiken zonder daarvoor een extra hulpmiddel te moeten voor kopen. Je kan de toestellen met ingebouwde Chromecast herkennen aan twee mogelijke termen, namelijk Chromecast built-in ofwel Google built-in. Deze laatste term overkoepelt alle Google mogelijkheden tegelijk. Enige nadeel aan de smart-tv met ingebouwde Chromecast is dan wel dat je de Chromecast niet kan meenemen naar een andere plaats om daar dan op een ander scherm te gebruiken, hiervoor zal je dan toch nog een aparte Chromecast moeten aanschaffen.

https://www.ptindustrieelmanagement.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten