Tips om de woning koel te houden deze zomer

Nu het langzaamaan weer zomer wordt, wordt het weer dus ook steeds warmer. Dit is in eerste instantie fijn natuurlijk, want zo hoef je je minder zorgen te maken om de kou en de regen. Ook kunnen we weer lekker op terrasjes gaan zitten! De warmte zorgt er echter wel voor dat je woning ook warmer wordt, terwijl je deze natuurlijk liever koel wilt houden. Welke opties heb je deze zomer om de warmte te overwinnen? Ga je je huis rigoureus isoleren, voorzetrolluiken op je ramen monteren of simpelweg slimmer omgaan met de middelen die je al hebt. Hier zijn een aantal tips om de woning koel te houden deze zomer.

Installeer de juiste rolluiken

In de zomer kan het erg warm worden in de woning en veel van deze warmte komt door de ramen naar binnen dankzij het zonlicht. Om dit te voorkomen kan je bijvoorbeeld een rolluik installeren die de zon buiten de deur houdt.  Het ene rolluik houdt echter beter de warmte buiten, en de woning koel, dan het andere rolluik. Daarom is het zo belangrijk om de juiste rolluiken te installeren bij jou thuis.  De lamellen van een Somfy rolluik sluiten echt perfect, waardoor ze ideaal zijn om je woning lekker koel te houden in de zomer.

Zorg voor een goede isolatie

Om te zorgen voor meer warmte in de winter heb je misschien de woning al goed geïsoleerd, maar wist je dat dit andersom ook werkt? Door je woning goed te isoleren, zorg je er namelijk voor dat de warmte ook buiten blijft. Hier kan je vooral optimaal voor zorgen door een goede spouwmuur- en dakisolatie thuis te laten maken. Zo komt de warmte niet toch door de kiertjes naar binnen en blijft het des te langer koel in je woning.

Vermijd elektrische apparaten

Deze tip klinkt misschien een beetje raar, maar eigenlijk is het heel logisch. De elektrische apparaten die we thuis dagelijks gebruiken, zoals bijvoorbeeld een laptop, de lampen of het fornuis zorgen voor veel warmte. Deze warmte stoten de apparaten echter ook uit, waardoor er meer warmte in je woning is die ook nog eens blijft hangen. Door dus minder elektrische apparaten te gebruiken, wordt er minder warmte uitgestoten in je woning, waardoor er dus ook minder warmte blijft hangen.

Open de ramen ’s nachts

Voor frisse lucht zetten we vaak een raampje open in de woning, maar in de zomer kan je dit beter vermijden. Als je hier namelijk de ramen openzet overdag krijg je alleen maar meer warmte je woning binnen. Je wilt echter wel nog steeds frisse lucht natuurlijk dus daarom kan je de ramen het beste in de avond of in de nacht openzetten. Hier is het inmiddels alweer wat afgekoeld en zo krijg je alsnog frisse lucht in de woning, zonder dat het hiervoor warmer moet worden.

Ga nog even niet schoonmaken

Wanneer je gaat schoonmaken, zal je het meestal heel warm krijgen. Dit komt natuurlijk enerzijds door de inspanning, maar de stofzuiger bijvoorbeeld is een elektrisch apparaat en hier komt warmte van af. Dit betekent dat je het ook des te warmer zal hebben en meer zal zweten als je tijdens een hittegolf besluit om het huis eens te gaan poetsen. Stel het schoonmaken daarom nog even uit tot een koeler moment en geniet even van het lekkere weer.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten