Ruil je plastic tasjes om voor duurzame papieren tasjes

Plastic is één van de meest vervuilende materiaalsoorten die er is. Toch gebruiken nog veel mensen plastic tasjes om hun producten in te dragen. Voorheen was het nog erger, want destijds kreeg je overal een gratis plastic tasje bij. Die dagen zijn gelukkig voorbij en tegenwoordig moet je betalen voor een plastic tasje. Desondanks zien we in het straatbeeld nog veel mensen lopen met een plastic tasje. Om mensen nóg bewuster te maken van de nadelen van plastic gaan we in dit artikel dieper in op de vraag: waarom is plastic zo slecht voor het milieu. Ook gaan we dieper in op het duurzame alternatief: papieren tasjes. Waarom zijn deze tasjes dan wel goed voor het milieu? Je leest het allemaal in dit artikel.

Waarom is plastic zo slecht voor het milieu?

Plastic zit behoorlijk in het verdomhoekje als het gaat om milieuvriendelijkheid. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want er zijn vele argumenten te verzinnen waarom deze materiaalsoort slecht is voor het milieu. Wij hebben de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet.

De productie van plastic gaat gepaard met veel energie en waterverbruik. De energie die gebruikt wordt voor de productie van plastic is doorgaans grijze energie. Ook gaat de productie van plastic hand-in-hand met veel CO2-uitstoot.

Plastic wordt doorgaans geproduceerd in verre landen, zoals China. De arbeidsomstandigheden in deze landen zijn niet erg goed. Duurzaamheid gaat niet enkel over het milieu, maar ook over het welzijn van de mens. In die zin is plastic ook niet erg duurzaam.

Vanwege het feit dat plastic in verre landen wordt geproduceerd moet het doorgaans van ver getransporteerd worden. Dit gebeurd per vliegtuig of per schip en dat zijn erg vervuilende manieren van transport.

Tot slot is plastic niet biologisch afbreekbaar. Wanneer een plastic tasje in de natuur terecht komt ligt het daar in de essentie voor altijd. Dit brengt grote schade toe aan de leefomgeving van dieren, maar ook aan de mens. Want zodoende komt er microplastic terecht in onze voeding.

Waarom zijn papieren tasjes wel duurzaam?

We weten dat er voldoende redenen zijn waarom plastic niet duurzaam is, maar wat maakt nou papieren tasjes wel duurzaam? We hebben de belangrijkste redenen weer voor je op een rij gezet.

Papier is volledig biologisch afbreekbaar. Wanneer een papieren tasje in de natuur terecht komt zal het vanzelf afbreken. Dit houdt niet in dat het helemaal geen schade kan aanrichten, want een dier kan verstrikt raken.

De productie van papier kost veel minder water en energie. Ook wordt papier veel vaker geproduceerd met groene energie. De CO2-uitstoot van een papieren tasje ligt dus veel lager dan die van een plastic tasje.

Papieren tasjes worden doorgaans veel dichter bij huis geproduceerd. Ze kunnen via duurzamere manieren getransporteerd worden, zoals elektrisch vrachtverkeer of de trein.

Tot slot worden papieren tasjes doorgaans geproduceerd in landen waar arbeiders kunnen rekenen op goede arbeidsomstandigheden. Ze genieten van een beter salaris en een veiligere werkomgeving dan arbeiders die plastic produceren.

Genoeg redenen dus om te kiezen voor papieren tasjes in plaats van plastic tasjes!

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten