Sleutelhangers met een plaatsnaam

VL wonen

Steden hebben een identiteit. Het is een soort jasje met een bepaalde uitstraling of een weergave van hun kwaliteiten. Mensen kunnen zich daarmee identificeren of zich hiertegen afzetten. Een goed voorbeeld hiervan is de rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam. Deze steden hebben een heel verschillende identiteit en dat is historisch zo gegroeid.

Rotterdammers wentelen zich graag in de underdogpositie. Die underdogpositie is in lijn met de historie van de stad, zoals die zich heeft ontwikkeld na de tweede wereldoorlog. Als je aan Rotterdam denkt, denk je meteen aan bouwen, bouwputten, arbeiders, haven en harde werkers. Rotterdammers koketteren hier ook graag mee aan de hand van grapjes als: in Rotterdam koop je je overhemden al met opgestroopte mouwen.

Het harde werken wiep zijn vruchten af. De grootste haven ter wereld ontstond hier, architectonische hoogstandjes werden uit de grond gestampt, de eerste metro van het land reed hier en ga zo maar door. Rotterdam is een echt doe-stad in tegenstelling tot Amsterdam. Je ziet het zelfs terug bij het voetbal: Ajax speelt eigenlijk mooier voetbal, meer trucjes en meer poeha. Rotterdam staat voor werkvoetbal, recht toe, recht aan.

Doordat Amsterdam zich niet eenzijdig heeft ontwikkeld en altijd veel aandacht heeft besteedt aan haar middenklasse heb je hier te maken met een heel ander soort stad. Het is een stad met smoel, zelfbewustzijn, een grote bek en allure. In Amsterdam praat je wel met je buren maar je hebt geen contact; Amsterdammers houden van anonimiteit. In Rotterdam leer je echt de mensen kennen omdat de mensen meer op elkaar zijn aangewezen.

Hoe zit het met jouw identiteit? Hoe belangrijk is de plek waar jij bent opgegroeid voor jou? Veel mensen hechten hier een grote waarde aan. Ze hebben plaatsen waar ze mee verbonden zijn en willen daar graag voor uitkomen. Dit kan een plaats zijn waar je bent geboren, waar je geliefde woont of waar je ooit een mooie vakantie hebt gehad. Mensen willen daar ook graag aan herinnerd worden bijvoorbeeld door een sleutelhanger met plaatsnaam. Dat kan nu. Er zijn fantastische sleutelhangers op de markt met een plaatsnaam. Rotterdam bijvoorbeeld, maar er zijn ook plaatsnaam sleutelhangers met (bijna) elke ander plaats in Nederland. Kijk snel op de site van deze geweldige webshop, dan weet jij waar Petrus de sleutel had.

http://www.handigespullen.com/sleutelhangers/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten