Leiding verstopt, wat nu?

VL wonen

Leiding verstopt, wat nu?

Is de waterleiding verstopt in huis? Er zijn een aantal eenvoudige technieken om zelf leidingen thuis te ontstoppen. In dit artikel lees je een paar handige methodes om zelfs de moeilijkste afvoeren te overwinnen, hoe je dit veilig doet en hoe je daarbij ontstoppingen kan voorkomen. Schakelt u liever de hulp van een expert in? Neemt u dan gerust contact op met onze medewerkers van Loodgieter Amstelveen.

Zuiveringszout en azijn

U kunt eenvoudig uw eigen ontstoppingsmengsel maken met zuiveringszout, azijn en water. Dit is een milieuvriendelijke oplossing waarmee u effectief de leidingen kunt ontstoppen. Deze methode past u als volgt toe:
1. Giet een pan met kokend water door de afvoer.
2. Giet een half kopje zuiveringszout in de afvoer. Wacht hierna vijf minuten zodat het zuiveringszout de ophopingen los kan maken.
3. Vervolgens giet u een kopje azijn en een kopje heel heet water door de afvoer. Wacht 10 minuten zodat er een chemische reactie kan plaatsvinden waardoor het slib door de leiding stroomt.
4. Spoel de afvoer na met een pan kokend water.

Vloeibaar reinigingsmiddel

Vloeibare afvoerreiniger kunt u in iedere supermarkt vinden. Deze zijn zeer effectief, maar bedenk u echter wel dat dit meestal chemische middelen zijn. Daarom zijn deze middelen niet milieuvriendelijk en kunnen in sommige gevallen oude leidingen beschadigen. Ook zullen deze de huid beschadigen als u onvoorzichtig te werk gaat. Meestal staan de instructies op de fles en gebruikt u de hele fles om een verstopping te verhelpen. Laat de afvoerreiniger een tijdje inwerken en spoel deze daarna weg met warm water.

Poederoplossing

Reinigingsmiddelen op poederbasis zijn minder schadelijk voor uw leidingen. De meeste afvoerreinigers op poederbasis bevatten de chemische stof natriumhydroxide, wat zeer effectief is voor het snel ontstoppen van leidingen. Ontstoppen met een poederoplossing doet u als volgt:
1. Voordat u de poederoplossing door de afvoer giet, laat u enkele minuten heet water door de leidingen stromen
2. Gebruik twee koppen poeder in de afvoer en laat dit twee minuten inwerken.
3. Spoel de afvoer door met heet water.

De plunjer

Een verstopping waarbij stilstaand water aanwezig is, is vaak te verhelpen met een plunjer. Dit is een lange, rechte stok met aan de onderkant een rubberen bekermechanisme dat werkt als een zuignap. De zuignap duwt lucht en water door de leiding waardoor de blokkade uit de weg geduwd wordt. Ontstoppen met een plunjer doet u zo:
1. Plaats de rubberen beker over de afvoer. Als er nog geen stilstaand water aanwezig is, zorg er dan voor dat er een laag water staat. Dit zal helpen om de blokkade in de leiding uit de weg te duwen.
2. Beweeg de hendel van de plunjer meerdere keren op en neer. Blijf deze stap herhalen totdat u ziet dat de leiding leegloopt.
3. Wanneer de leiding ontstopt is, laat u water door de afvoer lopen om vuile resten weg te spoelen.

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer u er voor kiest om te ontstoppen met chemische middelen, wees dan uiterst voorzichtig. Chemische afvoerreinigers kunnen oude leidingen beschadigen omdat ze zeer corrosief zijn. Draag daarom altijd rubberen handschoenen en let op dat het middel niet op uw huid komt, omdat deze de huid kan beschadigen.

Verstoppingen voorkomen

Verstoppingen voorkomen is beter dan genezen! U kunt meestal voorkomen dat de waterleiding verstopt raakt wanneer u elke twee weken de leidingen goed schoonmaakt. Doe dit door afvoerreiniger door de leidingen te laten lopen, hierdoor zal slib zich niet ophopen. Vervolgens laat u heet water door de leidingen stromen. Hierbij kunt u voorkomen dat vuil zoals haren en voedselresten in de afvoeren ophopen door zeven in alle afvoeren te plaatsen.

Heeft u na het lezen van deze tips nog steeds problemen met verstopte leidingen? Onze medewerkers van Loodgieter Amstelveen helpen u graag verder!

https://loodgieter-amstelveen.nu/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten