Laminaat of PVC? Wat zijn de verschillen

Het kan zijn dat u een voorkeur hebt voor laminaat of PVC, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee vloertypen? Welke is de betere optie? Hoewel PVC- en laminaatvloeren op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn het twee verschillende type vloeren. Wij zetten graag de verschillen tussen PVC en laminaat voor u op een rij om u te helpen bij uw vloerkeuze.

De duurzaamheid

Één van de belangrijkste eigenschappen van vloeren is de duurzaamheid. PVC-afwerkingen zijn krasvaster dan laminaat en behouden door de jaren heen langer hun glans. Hoewel ze regelmatig moeten worden schoongemaakt, zijn ze nog steeds de duurzamere en resistentere leis. PVC-vloeren hebben ook bepaalde eigenschappen, zoals hitte-, UV-licht- en vochtbestendigheid en kunnen worden behandeld om zo ook antibacteriële eigenschappen te verkrijgen. Het zijn dus vloeren die niet alleen geschikt zijn voor woningen, maar ook voor drukke kantoren en winkels. Laminaat kan ook duurzaam zijn, maar dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de desbetreffende vloer. Ook is laminaat minder geschikt voor plaatsen met druk verkeer.

De prijs

Er is een klein verschil als het gaat om de prijzen van deze twee soorten vloeren. PVC vloeren van hoge kwaliteit zijn duurder dan laminaat. In principe zijn de vanafprijzen van laminaatvloeren ook lager dan die van PVC. Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals het formaat, de kleur en het patroon. Bekijk en vergelijk dus de prijzen voordat u een geschikte vloer voor uw woning aanschaft. Beide vloertypes bieden een breed scala aan opties waar het aankomt op het budget.

Het onderhoud

Als het op onderhoud aankomt, hebben beide hun specifieke vereisten. Echter, beide soorten vloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Met alleen een stofzuiger en een dweil zijn zowel een PVC-vloer als een laminaatvloer schoon te houden. Het verschil is dat een laminaatvloer gemakkelijker kan worden aangetast door vocht dan PVC. Voorzichtigheid met de dweil is dus geboden.

De geluidsweerstand

Velen geven de voorkeur aan een vloer met goede geluidsisolatie, vooral wanneer ze in een appartementencomplex of woning met tweede verdieping wonen. PVC dempt geluid beter dan laminaat en is in dit soort gevallen dus de beste keus. Ook op de trap is PVC een stillere keus dan laminaat.

De waterbestendigheid

Nattigheid en kou zijn nooit fijn voor welke vloer dan ook, maar als je een vloer zoekt voor de badkamer is PVC wel een betere keus dan laminaat. Wanneer een laminaatvloer te lang wordt blootgesteld aan vocht, trekt het vocht in de vloer en trekt de vloer krom. Een PVC-vloer daarentegen is extreem goed bestand tegen vocht. U kunt een PVC-vloer dus ook prima in vochtige ruimtes laten plaatsen, zoals de badkamer of de keuken.

Het vloerlegsysteem

Ook de vloerlegsystemen van PVC- en laminaatvloeren verschillen van elkaar. Omdat PVC dunner is dan een laminaatvloer is het extra belangrijk dat een PVC-vloer op een vlakke ondergrond wordt gelegd om ervoor te zorgen dat deze waterpas is. Los daarvan zijn ze beide gemakkelijk te plaatsen. Vooral laminaatvloeren met een kliksysteem vragen in de regel om weinig expertise.

Is vloerverwarming mogelijk

Als u vloerverwarming heeft of wilt laten aanleggen, is PVC de beste keuze. Het heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming kan daarom gebruikt worden als het primaire verwarmingssysteem in uw woning. De warmtegeleiding van laminaatvloeren kan sterk variëren per vloer.

Welke vloer kiest u?

Zoals hierboven aangegeven, zijn beide uitstekende keuzes, maar hebben PVC-vloeren ten opzichte van laminaatvloeren wel een aantal voordelen. Kies een vloer die geschikt is voor uw huis op basis van hun duurzaamheid, hun onderhoud, bestendige eigenschappen en uw persoonlijke voorkeuren. Wil je nou meer advies? Neem dan eens een kijkje op deze website en bekijk het uigebreide aanbod aan zowel laminaat- als PVC vloeren.

https://mijnvloeropmaat.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten