Kan de slimme technologie voor training over een paar jaar sportscholen vervangen?

VL wonen

Voor veel mensen is een van de grootste obstakels voor sporten het reizen van en naar de sportschool. Het neemt onnodig veel tijd in beslag en het is niet altijd gemakkelijk om je dagelijkse bezigheden aan te passen aan de openingstijden van de sportschool. Met slimme technologie voor training kan je gemakkelijk thuis sporten en dat is een van de redenen dat het de laatste jaren zo populair is geworden. Sportschooleigenaren beginnen zich langzaam af te vragen of deze ontwikkeling een gevaar kan vormen voor hun industrie. Is dat terecht? Kan de slimme technologie voor training over een paar jaar de sportschool vervangen?

Alles kan tegenwoordig vanuit huis

Het liefst doet iedereen alles vanuit huis. Je kan dan zelf bepalen hoe, wanneer en op welk tempo je iets doet en dat is wel zo gemakkelijk. Voorheen moest je voor alles meer moeite doen en vaak ook je huis verlaten. Neem het simpele voorbeeld van het plaatsen van sportweddenschappen. Daarvoor moest je eerst via een krant of ander medium achterhalen welke wedstrijden er werden gespeeld en hoe de teams en individuele spelers ervoor stonden. Vervolgens moest je naar een fysieke plek om een formulier in te vullen, waar je vaak met contant geld betaalde dat je eerst bij een pinautomaat moest opnemen. Bij winst moest je ook weer terug naar die fysieke plek om je gewonnen bedrag op te halen. Tegenwoordig kan je een sportweddenschap gemakkelijk in een paar minuten afronden, zonder dat je daarbij je huis hoeft te verlaten. Dit voorbeeld laat zien dat zo veel dingen de laatste jaren veel gemakkelijker en minder tijdrovend zijn geworden, waardoor mensen van steeds meer dingen verwachten dat ze het vanuit huis kunnen doen.

De slimme technologie als alternatief voor een sportschool

Is het realistisch om te verwachten dat een apparaat een sportschool kan vervangen? In de eerste plaats is de technologie er nog niet helemaal klaar voor. Er zijn een heleboel dingen die je met slimme technologie kan doen, maar nog niet alles is genoeg ontwikkeld om een volledige training in de sportschool te vervangen. Je maakt bijvoorbeeld nog gemakkelijk fouten in je houding of je techniek die niet gecorrigeerd worden, wat kan leiden tot blessures. Daarnaast mis je bij trainingen met slimme technologie ook de sociale kant van het bezoek aan een sportschool. Ondanks dat in een sportschool vaak alleen traint, hechten veel mensen toch waarde aan het feit dat er andere mensen zijn. Fanatieke sporters die allemaal regelmatig in de sportschool komen wisselen trainingstips met elkaar uit en voor sommige mensen is een kort gesprekje met degene achter de balie al voldoende interactie. Hoe slim de technologie ook is, het is nog niet in staat om deze functie van een sportschool over te nemen. Er zullen zeker gevallen zijn waarin de slimme technologie de sportschool zal vervangen, maar lang niet voor iedereen. Mensen die afhankelijk zijn van een trainer en mensen die waarde hechten aan het sociale aspect van een sportschool zullen voorlopig nog gewoon blijven gaan.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten