Je woning winterklaar maken: zo doe je dat!

De temperatuur daalt onder nul en vanaf vier uur in de middag begint het alweer donker te worden. Ontkennen dat de winter voor de deur staat kun je niet. Voor vele beginnen de gezellige avonden met als uitzicht buiten het raam het witte landschap. Wel kun je pas optimaal genieten van de winter als je zelf onder een warm dak zit. Hiervoor zul je een aantal maatregelen moeten treffen. Hieronder staan ze uitgelegd, hoe je het moet doen én waarom je het moet doen.

 

Isoleren

Ga werkelijk álle naden en kieren langs, van de ramen en deuren. De kans zal namelijk groot zijn dat er veel koude lucht naar binnen komt via kleine gaatjes. Hierdoor zul je veel warmte verliezen, waardoor je de verwarming hoger moet zetten. Dat is tegenwoordig geen pretje voor de portemonnee. Zorg daarom voor een goede isolatie met kit en isolatieschuim of pak het breder aan en plaats dikke gordijnen voor de ramen en deuren. Mocht je nog enkel glas hebben? Verbeter dat als eerste, anders ben je aan het dweilen met de kraan open!

 

Het dak

Naast dat er veel warmte verloren gaat via het dak is het ook belangrijk om een schoon dak te hebben. Het gemakkelijkste is om die problemen tegelijk aan te pakken. Zorg ervoor dat het goed geïsoleerd is én schoon. Door de lage temperaturen zal namelijk veel rotzooi gaan vast vriezen aan de dakpannen. Dit kan zorgen voor schade zoals scheuren. Het probleem hierbij is dat je het niet kunt oplossen. Het is in de winter namelijk te gevaarlijk om het dak op te gaan.

 

Rookkanalen

Op het moment dat je een open haard hebt is dit ontzettend belangrijk om te checken. Anders loop je namelijk groot brandgevaar. Doordat het kanaal van de openhaard vol gaat zitten met rotzooi is er te weinig ruimte voor de warmte en rook, hierdoor zal het zich gaan ophopen en uiteindelijk verbranden. Een brand in het rookkanaal is niet gemakkelijk te blussen, hierdoor zal het grote problemen opleveren. Laat het daarom altijd controleren door een professional, vlak voor de winter.

 

Meer weten? Kijk dan op https://energielabelmertens.nl/

https://energielabelmertens.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten