Hoe weet je zeker dat jouw schoorsteen veilig is om te gebruiken?

Als de winter komt, wil je waarschijnlijk ontspannen bij de open haard met vrienden of geliefden, vooral als je een gezellige winterhaard hebt! Voordat je de open haard aansteekt, moet je er echter voor zorgen dat de schoorsteen veilig te gebruiken is. Je kunt de veiligheid van jouw schoorsteen controleren met verschillende maatregelen die in deze blog gedeeld zullen worden. 

Maar hoe weet je of jouw schoorsteen veilig is om te gebruiken? Hier zijn enkele manieren om te controleren of jouw schoorsteen veilig is voor gebruik in alle seizoenen, voordat je hem voor de eerste keer aansteekt. 

Controleer uw schoorsteen 

Allereerst de belangrijkste stap in het proces. Er wordt altijd aangeraden om de schoorsteen jaarlijks te inspecteren. Er zijn drie inspectieniveaus, die allemaal controleren op schade, lekken, scheuren, metselwerkproblemen, verstoppingen etc. Elk niveau is dan ook een stuk grondiger dan de andere. Door de schoorsteen te controleren, verzeker je de veiligheid van het gebruik ervan tijdens het seizoen

Schaf een roet verwijderaar aan 

De roet verwijderaar verwijdert ongewenste stoffen uit de schoorsteen, waaronder creosootresten, roet, as en zelfs uitwerpselen van dieren. Zonder jaarlijkse rietdekking kunnen al deze schoorstenen zich ophopen en verstopt raken, waardoor schoorsteenbranden of koolmonoxidelekken ontstaan. Er wordt aangeraden om een gecertificeerde schoorsteenveger in te huren om jouw schoorsteen te onderhouden. Deze gecertificeerde professionals hebben een uitgebreide training gevolgd en houden zich aan een ethische code, zodat je erop kunt vertrouwen dat ze de leidingen veilig houden. 

Wees alert

Hoewel jij zelf waarschijnlijk geen schoorsteenexpert bent, kun je wellicht zien of er iets mis is met de schoorsteen. Pas op voor geuren die niet goed lijken, dierengeluiden, lekken in het plafond bij de schoorsteen en natuurlijk rooksporen. Als je vermoed dat er iets mis is, neem dan contact op met een specialist en laat uw schoorsteen inspecteren door professionals, vooral voordat je de schoorsteen aansteekt. 

Volg de veiligheidsmaatregelen 

Zorg ervoor dat rookmelders en koolmonoxidemelders werken en dat de batterijen nieuw zijn. We raden aan om er een zomerse gewoonte van te maken – tijd om je horloges te wisselen? Vervang de batterijen! Eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen ervoor zorgen dat de schoorsteen geen koolmonoxide of rook in jouw huis verspreidt. Laat ook tijdig je Dakgoot schoonmaken in Uden.

Controleer de schoorsteen dus altijd om er zeker van te zijn dat de schoorsteen op zijn plaats zit en in goede staat verkeert. De metalen kap houdt dieren, regen en sneeuw uit de schoorsteen en werkt als vonkenvanger om te voorkomen dat hete sintels het dak bereiken. Als je een huis met meerdere verdiepingen of een steil dak hebt, controleer dan de schoorsteentop vanaf de grond met een verrekijker. 

Zorg er nu altijd voor dat: 

  • De dop vrij is van vogelnesten en vuil. 

  • Er geen boomtakken boven of bij de schoorsteen zitten. 

  • Schoorsteenmortel en stenen die niet vallen of ontbreken. 

  • De schoorsteen minimaal 60 cm boven de uitlaat uit het plafond komt. De schoorsteenkroon is de afgeschuinde cementplaat aan de bovenkant van de schoorsteen. Deze is afgeschuind zodat de luchtbeweging wordt bevorderd. 

  • De schoorsteen is zichtbaar boven de schoorsteenkroon. 

  • De schoorsteen staat loodrecht en leunt niet naar de ene of de andere kant. 

  • De goot zit strak tegen de schoorsteen.

Hopelijk kun je met deze tips al een stuk beter controleren of jouw schoorsteen veilig is om te gebruiken. Ben je alsnog niet helemaal zeker? Raadpleeg dan een specialist om jou verder te helpen!

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten