Is het mogelijk dat mijn ex met de kinderen verhuisd zonder toestemming?

Regelmatig is het nog onzeker bij net gescheiden ouders wat er precies wel en niet mag gebeuren met de kinderen. Een van die onzekerheden is of de ex-partner zonder toestemming mag verhuizen met de kinderen. Ondertussen zijn dating apps zoals Tinder, Happn en Bumble een steeds meer opkomende trend, maar helaas zijn deze diensten niet gekoppeld aan gemeentegrenzen. Hierdoor kan het voorkomen dat de ex-partner wilt verhuizen naar een nieuwe stad, gemeente of zelfs land om bij de nieuwe partner in te trekken. Maar mag dit wel zomaar? In deze blog lees je meer over wat er wel en niet mag wat betreft het verhuizen met kinderen.

Om je alvast gerust te stellen: het is niet mogelijk om zomaar zonder toestemming te verhuizen met de kinderen. Zodra beide ouders gezag hebben over de kinderen, is dit niet toegestaan. Dit komt omdat beide ouders evenveel hebben te zeggen over waar de kinderen verblijven. Zodra een van de partners zou willen verhuizen, moet dit dus eerst overlegd worden of de ander dit oké vindt. De afspraken die voorheen zijn gemaakt moeten dus worden aangepast zodra de andere ouder toestemming geeft. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de zorgregeling en de scholen waar de kinderen heen zullen gaan.

Zomaar verhuizen is dus niet gemakkelijk mogelijk. Er moet eerst toestemming gevraagd worden aan de andere partner. Zodra deze partner er niet mee eens is, is er nog een optie om de toestemming bij een rechtbank aan te vragen. Echter, het zal erg lastig zijn om deze toestemming te krijgen. Hiervoor kunt u een advocaat inschakelen bij Aspremont

De rechter zal namelijk alle belangen vergelijken en altijd rekening houden wat het beste is voor het kind. Er zijn een hoop criteria waar de rechter rekening mee zal houden. Op basis hiervan zal de ouder die verzoekt te verhuizen nog beargumenteren waarom er verhuisd moet worden en wat de belangen van de kinderen zijn.

Uiteraard zijn er ook situaties waarbij de ouder al vertrokken is, zonder toestemming te vragen aan de andere ouder. Hierbij kan de achtergelaten ouder een kort geding aanvragen. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten