Hoe werkt sjoelen precies?

Sjoelen wordt gespeeld in een houten bak met opstaande kanten. Die opstaande kanten zorgen ervoor dat de sjoelstenen op hun plek worden gehouden en niet van het bord vliegen. De sjoelbak is rond de 2 meter lang en tussen de 40-42.5 centimeter breed. Per sjoelbak zal er verschil in hoogte zitten. Sommige bakken zijn 4.4 centimeter hoog, maar er zitten ook sjoelbakken tussen met een hoogte van 8 centimeter. Aan wedstrijdsjoelbakken worden extra eisen gesteld met betrekking tot de hoogte, breedte en lengte van het hout. Bij sjoelen draait het uiteraard om het verzamelen van punten met het sjoelen van stenen. Aan het uiteinde van de bak heb je vier openingen, waarom nummernoteringen staan. Deze gaan niet van 1, naar 2, 3, 4, zoals je misschien verwacht, maar hebben de indeling: 2, 3, 4, 1.

Het gebruik van schijven

Voor sjoelen wordt gebruik gemaakt van houten schijven. In totaal zijn er 30 schijven in het spel. Met deze schijven kun je punten behalen. Je zult merken dat de schijven in het midden wat dunner zijn dan aan de buitenzijde. Ze zijn opzettelijk een beetje hol gemaakt. Op die manier schuift een kleinere oppervlakte van de schijf over de baan, wat zorgt voor minder wrijving. De sjoelschijf die voor wedstrijden wordt gebruikt, is 13 millimeter hoog en heeft een doorsnede van 52 millimeter. Voor huislijk sjoelen kunnen ook kleinere stenen worden gebruikt.

Puntentelling bij sjoelen

De speler die bij sjoelen de meeste punten verzamelt, wint. Dat is logisch. Je gebruikt de sjoelstenen voor het scoren van punten. In totaal zijn er drie beurten. Bij aanvang van de eerste beurt zijn alle 30 stenen in het spel. Bij de volgende rondes worden de stenen gebruikt die nog niet (volledig) door een poortje zijn geschoven en dus nog geen punten hebben opgeleverd. De hoogst maximale score is 148. De cijfers die je boven de opening ziet staan (2, 3, 4 en 1) geven aan hoeveel punten je kunt behalen als je er een schijf onderdoor schuift. Na afloop van het spel tel je alle punten bij elkaar op. Bovendien kun je bonuspunten verzamelen als je in iedere opening evenveel schijven weet te spelen. 1 schijf in elke vier openingen, geeft een score van 20 (terwijl de losse opgetelde punten 2 + 3 + 4 + 1, maar 10 is.)

Topscores behalen

Als je in elke schijf zeven schijven hebt gekregen, levert dat een score van 140 op. 4 x 7 komt neer op 28 schijven. Dat betekent dat er nog 2 schijven over is. Als je deze allebei in de opening met 4 punten weet te krijgen, heb je de topscore van 148 behaald. Uitstekend, maar de moeilijkheid zit hem natuurlijk in het feit dat je losse schijven op de baan moet zien te vermijden. Ook zullen schijven die door de opening gaan de opening blokkeren, waardoor het moeilijk wordt al je schijven door het poortje te werken. Kijk ook uit voor schijven die wegstuiteren.

Meer weten of een sjoelbak kopen? Klik hier!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten