Hoeveel is mijn huis nu waard?

Hoeveel uw huis waard is, hangt van veel factoren af. Wat echt belangrijk is, is hoeveel de actuele marktwaarde op dit moment is. De actuele marktwaarde is het bedrag wat de markt op dit moment over heeft voor uw woning. En hoeveel de zoekende kopers over heeft, hangt weer af van de vraag. De vraag in de woningmarkt is ontzettend toegenomen toen vooral beleggers en investeerders in Nederland zich massaal gingen richten op de starterswoningen. Beleggers waren in het verleden geïnteresseerd in bedrijfspanden, maar na de jaren 2000 is men zich gaan focussen op de woonhuizen. De reden hiervoor is enerzijds de lage woningprijzen in Nederland, maar vooral natuurlijk de krimp in aanbod van woonhuizen. Dat heeft te maken met de grote vraag en het steeds kleiner wordende aanbod.

Factoren woningwaarde

De woningwaarde hangt af van de vraag, maar even dat daar gelaten, wordt er natuurlijk ook gekeken naar:

  1. De oppervlakte en grootte van het perceel
  2. De staat van onderhoud
  3. De potentie om uit te breiden
  4. De locatie
  5. Het type keuken
  6. Het woningtype

Lees hier meer over op de website van De Nationale Vastgoedportefeuille!

Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn. Wat belangrijk is, is wat de markt belangrijk vindt. En dat zijn vaak heel andere factoren dan verkopende partijen denken. Veel makelaars spelen daar handig op in. Anno 2022 is het nog steeds zo dat de verkopende partij geen zorgen heeft. Er zijn zat kopers. Maar de locatie en het woningtype zijn natuurlijk erg bepalend. Heeft u een woning boven een drukke winkelstraat? Gaat het om een grote vrijstaande villa? Dan gelden vaak andere natuurwetten zoals dat heet. En kan een verkoop langer duren dan een gemiddelde starterswoningen.

Wat kunt u doen om de waarde zelf te achterhalen?

  1. Huizen bekijken op Funda
  2. De WOZ-waarde ontwikkeling onderzoeken
  3. Kijken naar de koopsommen in uw buurt (via het kadaster)

Uiteraard kunt u nog veel meer doen. Maar waar het om gaat is dat u een realistisch beeld krijgt. En als u uw huis gaat vergelijken met een ander huis in de buurt, wees dan erg kritisch! Niet elk huis met dezelfde oppervlakte geeft hetzelfde resultaat of gewildheid onder de kopers.

https://denationalevastgoedportefeuille.nl/wat-is-mijn-huis-waard/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten