Een koffiemachine kopen: wat je moet weten

Een nieuw koffiezetapparaat kopen? Een nieuwe koffiemachine met bonen kan een flinke investering zijn. Zo betaal je al gauw enkele honderden euro’s voor een nieuw apparaat. Je wilt daarom de juiste keuze maken. Begrijpelijk, maar met vele marketinggeluiden wordt het jou wel erg lastig gemaakt. In dit artikel hebben we een aantal tips om de keuze makkelijker te maken en een miskoop te voorkomen.

Goedkoop soms duurkoop

Cliché, maar dit geldt ook zeker voor de aanschaf van een nieuwe koffiemachine. Hierbij wil ik wel één kanttekening maken: duurkoop betekent ook niet automatisch kwaliteit. De meeste fabrikanten laten hun koffiemachines in het verre oosten produceren. Veel onderdelen zijn van (goedkoop) plastic wat de levensduur niet ten goede komt. Dan kun je jouw koffiemachine nog zo goed onderhouden, maar een lange levensduur garandeert het niet. Goed om te weten: de meeste fabrikanten verdienen meer geld op de verkoop van onderhoudsproducten van de machines zelf.  

Je zult dus op zoek moeten gaan naar een merk dat écht waarde hecht aan kwaliteitsproducten. Het goede nieuws: deze bestaan! Het slechte nieuws: deze machines zijn vaak iets duurder, omdat de gebruikte materialen van betere kwaliteit zijn. 

Op zoek naar betaalbare kwaliteit? Deze machine van Melitta is goed uit de test gekomen bij baristaworden.nl. De Melitta Caffeo Solo zet alleen zwarte koffie, maar ik denk dat dit beter is aangezien er dan minder onderdelen zijn die kapot kunnen gaan. 

Pistonmachines zijn beter van volautomaten

Voor wie het nog niet weet: een pistonmachine is eigenlijk een espressomachine zoals je die in jouw favoriete koffietentje ziet staan, maar dan voor thuis. In tegenstelling tot een volautomaat doe je alle handelingen zelf: het aanstampen van de gemalen koffie en het opschuimen van melk. Het nadeel van al deze functies is dat er veel onderdelen nodig zijn om dit te bewerkstelligen. 

Dit betekent: hoe meer onderdelen, hoe eerder de kans dat iets kapot gaat. En het één kan niet zonder het ander. Neem daarbij dat volautomatische koffiemachines vaak lastig te repareren zijn, omdat ze bestaan uit goedkope onderdelen die (vaak) lastig te verkrijgen zijn. 

Een pistonmachine daarentegen steekt veel simpeler in elkaar. Simpel gezegd bestaat deze uit een boiler of thermoblock, leidingen en een zetgroep. Over het algemeen gaan pistonmachines minder snel stuk en dus gaan ze langer mee.

Laat je niet verleiden voor je ogen

Fabrikanten weten inmiddels wel hoe ze jouw ogen moeten verleiden om je over te halen tot aankoop over te gaan. Zo heeft De’Longhi mooie retro koffiemachines én zien de koffiemachines van Sage er strak uit. Begrijpelijk, het oog wilt ook wat en je hebt natuurlijk liever een schoonheid om je aanrecht staan dan het lelijkste jongetje uit de klas. 

Maar, ik zou je graag willen meegeven niet alleen naar het uiterlijk te kijken maar ook naar de kenmerken en de specificaties. Je moet iemand nooit op zijn uiterlijk beoordelen én hetzelfde geldt voor koffiemachines. 

Tot slot: aanraders voor volautomatische koffiemachines

Voor een machine met een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding heb ik dus al een aanbeveling gemaakt, namelijk de Melitta Caffeo Solo. Ben je bereidt om meer geld neer te leggen en wil je perse voor een volautomaat gaan wegens het hoge gebruiksgemak? Dan zijn de merken Jura en Nivona zeker de moeite waard om eens naar te kijken.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten