Gratis aankoopbegeleiding om een huis aan te kopen

Tegenwoordig is het erg lastig om een huis te kopen, waardoor aankoopbegeleiding geen overbodige luxe is. We hebben te maken met een enorm woningtekort en de huizenprijzen zijn erg hoog.  Je moet niet gek opkijken als een huis een week op de markt is en alweer verkocht is.

Makelaars hebben het drukker dan ooit, voor elk huis zijn er wel 50 geïnteresseerden. Het is daarom essentieel dat als je een mooi huis gevonden hebt, je snel handelt. Expertise van vakmensen scheelt je tijd en moeite, wat jouw kans op een woning enorm vergroot. 

Belang van hulp bij het aankopen van een huis

Eerder zeiden we al dat aankoopbegeleiding geen overbodige luxe is in dit gehele proces. Er zijn best wat stappen die gezet moeten worden voordat een huis van jou is. Het kost veel tijd en moeite en zelfs dan zie je af en toe door de bomen het bos niet meer. Hieronder staan de stappen die je moet nemen om een inkijk te geven wat er allemaal van A tot Z komt kijken bij het kopen van een woning.

Hypotheekadviseur vinden

Maar goed, voordat je überhaupt serieus kan denken aan het betreden van de woningmarkt moet je eerst een inzicht krijgen in wat jij te besteden hebt. Je gaat je budget berekenen en hier zitten nogal wat haken en ogen aan. Heb je bijvoorbeeld een creditcardschuld? Studieschuld? En weet je hoeveel invloed dat heeft op je maximale hypotheek?  

De meeste mensen hebben hier geen ervaring mee en aangezien je met een hypotheek een financiële verplichting aangaat voor een hele lange periode wil je er niet later achter komen dat je een rekenfout gemaakt waardoor je je hypotheek niet kan aflossen. Niemand wil hier tijd en energie aan besteden en bovendien extra risico door lopen dus wees verstandig en laat een hypotheekadviseur hier rustig naar kijken, zo weet je zeker dat je goed zit. 

Aankoopmakelaar kiezen

Heb je je financiën op een rijtje gezet? Tijd om de markt te bekijken! Een aankoopmakelaar is bijna onmisbaar in deze markt. Er zijn een aantal enorm waardevolle voordelen te benoemen aan een aankoopmakelaar. De voornaamste voordelen zijn het verkrijgen van toegang tot huizen die nog niet eens online staan, je krijgt bij een bezichtiging direct deskundig advies over of het een verstandige investering is of niet en je krijgt hulp bij de onderhandelingen. 

Taxatie aanvragen

Een taxatie is een onafhankelijke inschatting van de waarde van een woning. Vaak vereist een hypotheekverstrekker dat je een gecertificeerde taxateur inschakelt om een taxatierapport op te stellen. Voordat je dus gaat bieden op een woning moet je hypotheekverstrekker groen licht geven op basis van de taxatie. 

Notaris afspraak

Een woning gevonden? Mooi! Tijd om het een en ander wettelijk vast te leggen. Dit gebeurt bij een notaris. Als het bod geaccepteerd is teken je de voorlopige koopovereenkomst.

Een notaris is betrokken in situaties waarbij een financiële verplichting aangegaan wordt. Als je een huis gaat kopen zal je de notaris twee keer nodig. Eén keer om de afspraken tussen jou en de hypotheekverstrekker vast te leggen, en één keer om de afspraken tussen jou en de verkopende partij vast te leggen. Voordat dit vastgelegd is kan er niks officieels gemaakt worden. 

Wist je trouwens dat je bij het ondertekenen van de gemaakte afspraken tussen jou en de verkopende partij ontbindende voorwaarden hebt. Als er achteraf bijvoorbeeld iets niet klopt aan het huis kan je de verkoop afzeggen, vandaar dat een bouwkundige keuring van groot belang is. 

Bouwkundige keuring 

Vaak is het zo dat als je een hypotheek afgesloten hebt, je van de hypotheekverstrekker verplicht een bouwkundige keuring moet laten uitvoeren. Het gaat tenslotte over geleend geld en de partij die dit mogelijk maakt wil natuurlijk zoveel mogelijk garantie dat zijn onderpand, de woning, in goede staat is. In het geval dat dit niet verplicht is, is het alsnog aan te raden zo’n keuring uit te laten voeren. Zo voorkom je nare verrassingen over het huis. 

Aanvullende stappen voor na de aankoop van je huis

Na alle stappen genomen te hebben zijn er nog wat aanvullende stappen die essentieel zijn voor je er écht kan wonen. Heb je al gedacht aan energie, internet, tv en bellen? Of loopt de wc niet goed door en heb je een loodgieter nodig? Dat zijn allemaal stappen waarbij HuisAssist ook bij kan helpen. 

Heb je daarnaast ook nog gedacht aan aanvullende stappen die je kan uitvoeren om je huis duurzamer te maken? Dit kan invloed hebben op de waarde van je woning en kan je vaste lasten lager maken. 

Gratis aankoopbegeleiding via HuisAssist  

HuisAssist is een platform die je helpt bij de aankoopbegeleiding van je nieuwe woning van A tot Z. Stap voor stap hebben wij uitgezocht welke partijen op basis van prijs en kwaliteit het beste zijn. Zo hebben wij een overzichtelijke selectie gemaakt van professionele partijen die je in het hele proces kunnen helpen zodat jij dat niet hoeft te doen. 

Wat betekent dit voor jou? 

Als jij dit spannende traject via HuisAssist aangaat betekent het dat jij altijd een duidelijk overzicht hebt van alle partijen die jou helpen, op één platform. Daarnaast hoef je zelf geen tijd en energie te verspillen aan het uitzoeken van een kwalitatieve partij, die ook nog eens goedkoop is. Bovendien staan wij bij HuisAssist altijd klaar om je vragen te beantwoorden met betrekking tot het aankoopproces.

 

https://huisassist.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten