Gevaren van elektriciteit

Werken met elektriciteit kan enorm veel risico’s met zich meebrengen en vaak ben je daar niet eens zo erg bewust van. Daarom wordt er een baan als elektricien niet meer zo vaak gekozen. Een voordeel is wel dat als je weet wat de gevaren zijn, je er ook meer op kunt letten. 

 

Elektrocutie 

Als je fysiek direct in contact komt met stroom, is er sprake van een elektrisering of elektrocutie. Elektrocutie betekent eigenlijk dat de schok dodelijk is, bij elektrisering blijft het beperkt tot een niet-dodelijke schok. Dagelijks worden werknemers onverwachts geëlektriseerd, een effectieve elektrocutie blijft gelukkig zelden gebeuren. Een elektrisering of elektrocutie is een lichamelijke sensatie die iemand op dat moment ervaart. Dit gaat gepaard met een onwillekeurige samentrekking van spieren. De sensatie is altijd wel voor iedereen een onaangenaam prikkelend tot pijnlijk gevoel. Een hele goede reden dus om voorzichtig te werk te gaan.

 

Brandwonden

Na een elektrische schok hoeft het vaak nog niet klaar te zijn. Een persoon onder spanning creëert namelijk warmte, waardoor er zich interne brandwonden kunnen voordoen. Bij een schok vanaf 200 milliampère tot 1 ampère zijn brandwonden dan uitzondering, om nog maar te zwijgen van andere mogelijke fysieke ongemakken, denk aan hartfibrillaties, ademhalingsproblemen of, in ergste geval, een hartstilstand. De diepte van een brandwond is onder afhankelijk van verschillende factoren. Om te beginnen de temperatuur waaraan de weefsels werden blootgesteld en de contacttijd met in dit geval de stroom. Wanneer dit gebeurt, moet je direct de elektriciteit uitzetten en de plek met de brandwonden afkoelen met water. Schakel daarna een arts in, die kan namelijk aangeven hoe ernstig het is. 

 

Brand 

Naast brandwonden is het ontstaan van brand ook niet ver gedacht.  Voor in bedrijven waar de temperatuur snel stijgt door de aard van de machines, denk bijvoorbeeld aan een bakkerij, is extra waakzaamheid daarom erg geboden. Voor het veilig en effectief blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is totaal niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas. In bedrijfspanden is deze vaak al aanwezig. Ook zijn deze gewoon te koop voor andere. 

 

Explosie  

Je zou misschien niet denken dat het zo heftig kan aflopen, maar niets is minder waar. Een explosie kan bijvoorbeeld ontstaan zodra er niet genoeg zuurstof in de ruimte aanwezig is. Of wanneer er geen ontbranding bron actief is. Dat wil eigenlijk zeggen dat er geen actieve elektrische installatie is. Let daarom altijd goed op deze punten en zo voorkom je eigenlijk dat er een explosie kan ontstaan. Regelmatig onderhoud en controles van de elektrische installaties is de perfecte manier om dit zo goed mogelijk te doen. Ook kunnen er zo geen verwondingen komen op de mensen die met deze elektriciteit werken. 

Nu weet je wat de gevaren zijn van het werken met elektriciteit, maar ook de dingen die kunnen gebeuren, zonder dat je ook maar iets doet. Huur voor ingewikkelde klussen een professioneel iemand in zoals Timmer Installaties Veenendaal, of iemand waarvan je zeker weet dat het goed komt. Anders heb je uiteindelijk alleen jezelf er maar mee. Mocht je toch dingen willen bekijken, kan het handig zijn om van te voren je elektriciteit af te sluiten. Dan staat er ook nergens gevaarlijk stroom op. Op deze manier kan er ook vrij weinig gebeuren.

https://timmer-installaties.nl/laadpaal-veenendaal/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten