De voordelen van een unster

Niet alle goederen zijn geschikt om te wegen met een grondweegschaal. Bijvoorbeeld omdat het gaat om zware goederen of goederen met een afwijkend formaat. In die gevallen heeft u minder aan een weegplateau en meer aan een unster. Dit type weegschaal is verkrijgbaar in soorten en maten en voor alle sectoren.

Een unster wordt ook wel een ‘hangweegschaal’ of ‘weeghaak’ genoemd. Hij wordt gebruikt om snel en nauwkeurig in hangende toestand te wegen. Het kan gaan om kleine goederen zoals groente en fruit, bijvoorbeeld in een groentewinkel. Maar ook in de industrie worden unsters gebruikt, waarbij de weegschaal in plaats van direct aan het plafond, aan een takel of een lier wordt vastgemaakt. Dit type industriële hangweegschalen wordt vooral gebruikt in vooral havens, opslagloodsen en logistieke bedrijven.

Ideaal voor afwijkende maten en gewichten

Unsters zijn ideaal voor het wegen van goederen of handelswaren die door de afmeting niet door middel van grondweging kunnen worden gewogen. Rioolbuizen bijvoorbeeld, staalbalken of bulkvracht voor een binnenvaartschip.

De eerste unsters

De hangweegschaal kent een lange geschiedenis. De eerste unsters werden in de eerste eeuw voor Christus al gebruikt op de markt. Toen hadden deze weegschalen nog twee armen. Aan de kortste arm werd de handelswaar gehangen, aan de langste arm hing een gewicht dat vrij kon bewegen over de arm. Aan de plaats waar dit gewicht bleef staan kon men zien hoe zwaar de handelswaar was.

Later werden de armen vervangen door een haak en een veer. Deze hangweegschaal had ofwel een ronde (zoals een klok), ofwel een langwerpige (zoals een thermometer) plaat om het gewicht op af te lezen.

Digitale hangweegschaal

Tegenwoordig worden vooral digitale unsters gebruikt. Het voordeel van deze moderne variant is dat hij relatief klein is, maar een groot gewicht kan dragen. Sommige hangweegschalen van 20 x 20 x 20 centimeter (zonder haken) kunnen drie ton tillen. Daarmee bespaart u op ruimte: de weegschaal neemt relatief weinig plaats in beslag.

Nauwkeurige weging

Omdat nauwkeurig wegen in alle sectoren belangrijk is, is het verstandig een unster te kopen bij een winkel gespecialiseerd in weegschalen. Niet alleen vindt u daar een ruim aanbod aan diverse weegschalen, ook krijgt u advies over verschillende weegschalen zodat u de unster kiest die het beste bij uw wensen en project past.

De Jong weegsystemen heeft een uitgebreid assortiment kraanweegschalen en unsters van diverse merken en in een breed scala aan uitvoeringen, van analoge weegschalen tot digitale varianten.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten