Energie besparen? Kies voor ledverlichting!

VL wonen

De gemiddelde Nederlander besteedt tegenwoordig meer en meer aandacht aan het klimaat. Zo worden er ook in huizen en binnen bedrijven bijvoorbeeld de nodige energiebesparende maatregelen getroffen. Wil je ook energie besparen? Kijk dan eens naar jouw verlichting. Wanneer je momenteel nog gloei- of halogeenlampen gebruikt, is energie besparen een fluitje van een cent. Vervang deze verouderde lampen in dat geval door ledverlichting. Met ledlampen bespaar je binnen de kortste keren energie.

Duurder op de korte termijn, goedkoper op de lange termijn

Wie overweegt gloei- of halogeenlampen te vervangen door ledverlichting, schrikt mogelijk van de prijs. De aanschafkosten van een ledlamp ligt namelijk hoger dan die van gloei- en halogeenlampen. Laat je hierdoor echter niet weerhouden om ledverlichting te kopen. Op de korte termijn is deze verlichting duurder, maar op de lange termijn niet.

Hoe dit komt? Doordat ledverlichting minder energie verbruikt. Vervang je spotjes met gloei en halogeenverlichting voor spots met ledverlichting? Dan daalt jouw energieverbruik. Logischerwijs dalen in dat geval ook de energiekosten. Indien je alle lampen vervangt door ledverlichting bespaar je zelfs flink op jouw energiekosten.

Ledlampen worden niet warm

Op de lange termijn zijn ledlampen goedkoper dan gloei- en halogeenlampen. Maar hoe komt dit eigenlijk. De eerste reden hiervoor is dat een ledlamp het merendeel van de stroom (ongeveer 90 procent) verbruikt voor het geven van licht. Bij gloei- en halogeenlampen is dit nog geen 10 procent. Bij deze ouderwetse lampen gaat het merendeel van de energie verloren aan warmte. Zo’n lamp kun je vaak ook niet aanraken waneneer hij gebrand heeft. Gloei- en halogeenlampen zijn dan namelijk ontzettend heet. Ledverlichting wordt niet warm, waardoor de energie grotendeels gebruikt wordt voor het verlichten van een ruimte.

Levensduur van ledverlichting ligt hoger

Ledverlichting is goed voor het klimaat, omdat er minder energie verbruikt wordt. Daarbij komt dat deze lampen ook nog eens duurzaam zijn. Ze gaan namelijk aanzienlijk langer mee dan gloei- en halogeenlampen. Indien je voor ledverlichting kiest, hoef je minder snel nieuwe lampen te kopen. De productie van lampen gaat omlaag wanneer steeds meer mensen voor ledverlichting kiezen. En hoe minder er geproduceerd wordt, hoe beter dit is voor het klimaat. Ledverlichting is dus niet alleen goed voor jouw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu.

 

https://www.ledlichtstunter.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten