Een klok aan iedere muur

De klok tikt door

Het bijhouden van tijd is een menselijk ding en met de jaren wordt het steeds belangrijker. Vroeg opstaan om op tijd bij een vergadering te zijn, of snel na werk nog even langs de supermarkt voor de sluitingstijd. Ons leven wordt steeds drukker en er wordt steeds meer nadruk gelegd op de tijd die we hebben, of de tijd die snel doortikt tot het einde. Al sinds de oudheid wordt de tijd op verschillende manieren bijgehouden. Klokken zijn geen moderne uitvinding, maar worden wel steeds meer beschikbaar in luxe exemplaren.

Van zonneklok tot digitaal

Voor we beschikking hadden over de hedendaagse technologie, werd de tijd al bijgehouden via bijvoorbeeld de zonneklok. De stand van de zon werd gebruikt om de tijd te bepalen en onze voorvaderen gebruikten een stuk steen en een dun, staafvormig voorwerp om hiermee de tijd aan te geven. Over de jaren heen heeft de klok een heleboel verandering meegemaakt. We gingen van de zonneklok naar de mechanische koekoeksklok. Van de koekoeksklok gingen we naar een simpele wandklok met wijzers. En van deze wandklokken zijn we uiteindelijk terechtgekomen bij digitale nummers en minimalistische verschijningen.

Trendsetter

Alhoewel de klok natuurlijk voor het grootste gedeelte gebruikt wordt om te tijd af te lezen, zijn er vele andere redenen waarom mensen een klok aanschaffen. Een digitale wekker wordt vaak gebruikt als ochtendalarm om op tijd op te staan om naar het werk of school te gaan. Een horloge of smartphone laat u onderweg snel weten hoe laat het is en kan ervoor zorgen dat u iets harder doortrapt op de fiets. Daarnaast kan een tafelklok ook aangeschaft worden om het huiselijk interieur op te vullen. Een ouderwetse houten koekoeksklok staat natuurlijk prachtig aan de muur en geeft ieder uur een vrolijk geluid. Een minimalistische wijzerklok kan een lege muur opvullen om toch wat sfeer te creëren.

Wees op tijd

Het concept van tijd en de aanwezigheid van klokken is voor iedereen een dagelijkse bezigheid. We hoeven niet meer aan een voorbijganger te vragen hoe laat het is, maar kunnen heel gemakkelijk op onze eigen manier de tijd waarnemen. Het alarm in de ochtend, de dienstregeling van de trein en de schoolbel die de pauze aangeeft zijn allemaal signalen dat de klok een bepaalde tijd aangeeft. Een klok – handig en sfeervol – weet zo zijn plek te vinden in alle huizen en is handig voor iedereen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten