Een kantoor fijner aan laten voelen, hoe dan?

Een zakelijke omgeving is er om gewerkt te worden, daar zal iedereen het over eens zijn. Toch kan het zo zijn dat een omgeving té zakelijk is om er fijn in te kunnen werken. Dit heeft dan vaak met het comfort, de persoonlijke ruimte, of de inrichting van de ruimte in het algemeen te maken. Hoe zorg je dat een kantoor fijner aanvoelt zonder dat je productiviteit achteruit gaat. Beter nog, hoe zorg je dat de productiviteit vooruit kan gaan?

Geborgenheid

Ongeacht wat je gaat plaatsen van meubilair, er is altijd zoiets als een zoektocht naar geborgenheid op kantoor. Waar de één zich heel makkelijk kan aanpassen aan de omgeving en werk, is het voor de ander een beetje zoeken naar een veilig en vertrouwd gevoel. Een groot gedeelte hiervan komt mee wanneer je eerlijk behandeld wordt en je gehoord voelt door je meerdere. Heb je iemand die continu op je vingers loopt te kijken, dan is het lastig om geborgenheid te voelen. Krijg je ruimte om te ademen en je mening te geven over hoe het eraan toe gaat met werkprocessen of op de werkvloer in het algemeen? Dan is dat een goede basis om een kantoor fijn te laten voelen.

Visgraat tafel

Ook het meubilair maakt wel degelijk een verschil. De kwaliteit van je bureau en de ruimte die je krijgt om te werken bepalen gedeeltelijk of je het gevoel hebt na te kunnen denken. Zo zal een heel klein goedkoop bureau veel onprettiger werken, en zul je wanneer je direct naast een collega wordt geplaatst je kunnen storen aan een telefoongesprek direct naast je. Hier moet rekening mee worden gehouden. Ook het meubilair in bijvoorbeeld een vergaderruimte kan speelser, warmer. Een visgraat tafel is anders dan een tafel van goedkoop MDF materiaal. Zo’n visgraat tafel kan in de vergaderruimte, wat zitzakken en banken in recreatieruimtes. Een informele sfeer hoeft niet slecht te zijn. Vaak komt motivatie mee met vrijheid en een gemeenschappelijk doel.

Gemeenschappelijk doel

Als je aan de werknemers duidelijk kunt maken dat ze hetzelfde doel hebben als jij, bijvoorbeeld een globaal target halen, dan heeft iedereen meer het gevoel dat ze samen ergens mee bezig zijn dan dat ze in hun eentje voor de kar worden gespannen. Dit is belangrijker dan allemaal strenge regels. Vooral wanneer er niet direct met cliënten wordt gepraat en de werknemers niet te zien zijn, kunnen bijvoorbeeld kledingvoorschriften geschrapt worden. Kijk welke regels echt nodig zijn en welke niet. Een te groot netwerk van regels kan verstikkend aanvoelen.

Warm aankleden

Kun je deze dingen allemaal doen, dan kun je altijd nog overzien wat er verder kan in de algemene aankleding. Zouden wat kamerplanten helpen? Komt er genoeg licht in de ruimte naar binnen, en wat vindt het personeel eigenlijk van de luchtkwaliteit of verwarming? Al deze dingen samen zorgen voor een fijner werkklimaat.

https://mrfishbone.com/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten